Lupte politice in curtea HIT Hemeiusi

Inceputul lunii februarie a starnit emotii la nivelul conducerii Parcului Industrial HIT Hemeiusi. Adrian Iordache, directorul HIT, a fost invitat la DNA, ca sa dea unele explicatii.

Procurorii au solicitat o serie de informatii din perioada premergatoare construirii acestui foarte important obiectiv, special creat de actionarul majoritar, Consiliul Judetean, pentru a atrage in Bacau cât mai multi investitori de prestigiu din domeniul IT. Desi, inca din 2004, pe baza unor reclamatii trimise la Oficiul European de Lupta Antifrauda-OLAF, corpul de control al primului ministru efectuase unele investigatii pe santierul actualului Parc HIT, fara a descoperi nimic suspect, sunt voci care sustin ca reluarea cazului de catre procurorii DNA a pornit din momentul in care consilierul judetean Adrian Iordache, membru al PNL, a decis sa treaca in tabara condusa de Theodor Stolojan. Directorul HIT Hemeiusi neaga, insa, acest punct de vedere. „Imi place sa cred ca nu-i adevarat. Deocamdata mi s-a spus ca investigatiile nu vizeaza nici perioada in care a fost construit parcul, nici perioada care a trecut de la deschiderea oficiala a parcului pâna azi. O sa vad in zilele urmatoare despre ce este vorba, pentru ca pâna acum mi s-au solicitat informatii doar privind finantarea acestui obiectiv si subcontractarile facute de firma constructoare, Diekat. Si nu mi s-au cerut numai mie informatii, ci si unor reprezentanti ai CJ, implicati in demararea acesuit proiect”.

„Multi au vazut in HIT gaina cu ouale de aur”

Directorul Adrian Iordache ne spune ca cerbicia sa in ce priveste pastrarea cu orice pret a obiectului de activitate i-a facut viata foarte grea. Multi agenti economici au fost deosebit de insistenti pentru a obtine spatii la HIT, pentru depozite en gros si chiar pentru unitati de alimentatie publica. „Multi au vazut in HIT gaina cu ouale de aur. Le-am explicat pentru ce anume a fost creat acest parc si care este rostul lui. Unii n-au inteles. Mi-au si dat de inteles ca nu-s pus pe vecie aici si ca as putea fi schimbat oricând. Dar acest parc este, inainte de orice, o alternativa la vechea industrie a judetului, bazata pe combinate mamut, este o mare sansa a noastra de a atrage aici investitori straini puternici, in domeniul tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor, indeosebi. Si chiar de la crearea sa, HIT a obtinut un punctaj apropiat de cota maxima, iar la inaugurare, domnul Jonathan Sheele a apreciat ca este proiectul cu cea mai mare valoare adaugata dintre toate proiectele PHARE 2000. Cu toate acestea, inca din start am avut multe piedici, ajunsesem sa cred ca Parcul HIT a fost un copil nedorit.”

Altii stiu sa se uneasca

Doar Consiliul Judetean, actionarul majoritar, a sprijinit conducerea Parcului HIT sa depaseasca piedicile. Dar multi dintre politicienii locali au vazut, si continua sa vada, la HIT, numai partea negativa. „Jonathan Sheele apreciase la inaugurare ca avem un proiect foarte ambitios si ne-a facut atenti ca in Europa asemenea proiecte incep sa mearga bine abia dupa 4-5 ani. Dar, la numai sase luni de la inaugurare, in presa centrala au si aparut articole veninoase, de tipul „Megafaliment cu bani europeni, la Bacau”. Unii voiau sa facem noi in sase luni ce-au reusit occidentalii abia dupa sase ani. Si totusi, ne propusesem pentru 2006 un grad de umplere a parcului de 17 la suta si am realizat 18 la suta. Iar la sfârsitul acestui an ne-am propus sa atingem 70 la suta. Nu exista retete scrise care sa asigure succesul, trebuie sa inveti din mers, sa te bati continuu pentru a atrage aici, la Bacau, investitori straini cu greutate. Or, din atâtea si atâtea delagatii straine care ne-au vizitat judetul, numai câteva au fost aduse si la noi. De ce in alta parte, la Bucuresti,la Cluj si la Iasi, de exemplu, toate fortele politice isi dau mâna pentru prosperitatea judetului, iar la noi politicienii se trag mereu unii pe altii de picioare si nu-i intereseaza deloc daca judetul pierde? Chiar si acum se spune „Uite ce se intâmpla la Bacau, mai bine nu mai mergeti acolo”. E o mare frustrare pentru mine si pentru intrega noastra echipa. Si, totusi, avem reusite, unele chiar foarte bune, cum este firma italiana care produce inalta tehnologie pe plastic, pentru firme celebre, ca Philips, Olivetti, BMW si altele, si care a devenit cel mai bun client al nostru. Ne batem si pentru crearea a noi locuri de munca, am si reusit, suntem printre cele noua firme din judet care au creat proiecte de dezvoltare industriala si locuri de munca in ultimii 5 ani, HIT e copilul meu adoptiv si vreau sa-l dezvolt pentru scopul pentru care a fost conceput. Si ne-ar bucura foarte mult daca domnul prefect Gabriel Berca ar fi mai aproape de noi, daca s-ar implica mai mult in sprijinirea parcului, daca ar directiona spre noi toate delegatiile straine care viziteaza judetul”.

Se asteapta finalul anchetei

Asa cum era de asteptat, declaratiile oficialitatilor judetene vis-a-vis de controlul efectuat de procurorii DNA la Parcul HIT Hemeiusi au fost extrem de scurte si de evazive. „Nu am primit pâna acum nimic, nici o adresa oficiala de la procurorii DNA, am auzit din alte surse ca cerceteaza Parcul Industrial Hemeius. Astept ca procurorii sa se pronunte daca au fost sau nu fraude la HIT si abia dupa aceea cred ca vom putea aborda acest subiect”, a declarat prefectul Gabriel Berca. Nici la Consiliul Judetean, actionarul majoritar al HIT, n-am avut prea mult succes: „Procurorii DNA au chemat un singur funtionar de la noi, pentru informatii, pe directorul Directiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului. Daca a fost ceva in neregula la HIT vor decide procurorii DNA”, ne-a spus presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea. Sa asteptam si noi finalizarea investigatiilor.

Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*