Regiunea de nord-est: 1-2 miliarde euro pe an

Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României va absorbi fonduri europene de 1-2 miliarde euro pe an în perioada 2007-2013, a declarat marţi, la o conferinţă pe tema iniţiativei locale, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională /ADR/ Nord-Est, Constantin Apostol.

Regiunea Nord-Est grupează judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui şi, conform indicatorilor macroeconomici şi sociali, este cea mai săracă regiune a Uniunii Europene /UE/.

Fondurile europene se vor duce în primul rând în infrastructură, protecţia mediului, dezvoltare rurală, regenerare urbană, turism, dezvoltarea resurselor umane, a declarat pentru Rompres directorul ADR Nord-Est.

El a precizat că regiunea de dezvoltare Nord-Est a înregistrat cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor europene de pre-aderare, dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Au fost atrase în această regiune fonduri PHARE de 200 milioane euro, fonduri ISPA de 250 milioane euro şi fonduri SAPARD de aproximativ 300 milioane euro, a arătat Apostol.

Directorul ADR Nord-Est a menţionat că în momentul de faţă există un portofoliu de 1.000-1.200 de proiecte pentru programele operaţionale sectoriale, din care o treime au finalizat studiile necesare şi proiectarea, o treime sunt în diverse stadii cu proiectarea, iar restul sunt la nivel de idee şi mai trebuie lucrat.

Până acum, au fost implementate în regiune 700 de proiecte cu finanţare UE şi fiecare din cele 45 de oraşe din cele şase judeţe a implementat cel puţin un proiect.

PIB-ul pe locuitor în regiunea Nord-Est este de 30 la sută din media UE, iar o majorare la nivelul de 50 la sută ar fi un progres fantastic, a apreciat Constantin Apostol.

El a menÅ£ionat totodată că regiunea este un mare ‘exportator’ de forţă de muncă în străinătate, circa 600.000 de români din cei trei milioane care lucrează în afara ţării provenind din aceste judeÅ£e.

Constantin Apostol a mai apreciat că fondurile europene atrase în perioada 2007-2013 ar putea fi dublate prin creşterea investiţiilor străine directe în regiune, în condiţiile în care până în prezent acestea reprezintă numai 3,4 la sută din totalul investiţiilor străine directe atrase de România, comparativ cu 51 la sută în Bucureşti, 16 la sută în regiunea de vest sau 14 la sută în regiunea de nord-vest.

Potrivit directorului ADR, englezii şi chinezii sunt foarte interesaţi să investească în regiune, în timp ce investitori din Austria au anunţat deja o investiţie de 400 de milioane de euro la Rădăuţi, în domeniul lemnului şi cherestelei.

La ultima licitaţie pe programe PHARE, din cele 140 de proiecte depuse la Ministerul Integrării Europene, 36 au fost desemnate câştigătoare, iar nouă dintre acestea sunt din regiunea Nord-Est, a mai spus Constantin Apostol.

Regiunea Nord – Est a înregistrat, anul trecut, o creÅŸtere a valorii adăugate brute din industrie de doi la sută, o evoluÅ£ie remarcabilă fiind înregistrată în judeÅ£ul NeamÅ£, unde producÅ£ia industrială a crescut cu peste cinci la sută.

În schimb, s-a înregistrat un declin de 10 la sută al producţiei industriale în judeţul Suceava, care dă circa 18 procente din valoarea adăugată brută a regiunii şi care cunoaşte pentru al doilea an consecutiv reduceri drastice ale producţiei industriale, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Prognoză.

Pentru valoarea adăugată brută din agricultură, a fost estimat un nivel aproape egal (0,1 la sută) cu cel din anul 2005, în condiţiile în care producţia agricolă din această regiune a fost serios afectată de condiţiile climaterice vitrege. Necesitatea refacerii anumitor zone din regiune după ploile şi inundaţiile din ultimii ani, dar şi continuarea proiectelor de investiţii susţin o creştere a valorii adăugate din construcţii estimată la 16 la sută, peste nivelul naţional. În domeniul serviciilor creşterea este estimată la 6,5 la sută pentru anul 2006.

În ceea ce priveşte comerţul exterior ponderea acestuia în total ţară a fost în scădere în 2006 faţă de anul 2005 atât la exportul de bunuri (de la 8,3 la sută la 7,3 la sută), cât şi la importul de bunuri (de la 5,8 la sută la 5,1 la sută). Volumul exportului şi importului din regiune în 2006 va înregistra creşteri modeste de 3,2 la sută, respectiv 5,9 la sută.

În ultimii ani, la nivelul regiunii s-a manifestat o scădere a populaţiei ocupate ca urmare a restructurărilor şi disponibilizării unui număr mare de personal. În anul 2005 aceasta a fost cu 0,6 la sută mai mică comparativ cu anul 2004, pentru 2006 fiind estimată tot scădere de circa 0,5 la sută

Din cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării, jumătate se bazează pe agricultură. Regiunea Nord – Est, care este ÅŸi cea mai săracă, contribuie cu 15,1 la sută la ocuparea la nivel de Å£ară, deÅ£inând în acelaÅŸi timp, cea mai ridicată rată de participare la ocuparea în agricultură 42,7 la sută.

Schimbările în structura populaÅ£iei ocupate au condus ÅŸi la modificări ale numărului mediu de salariaÅ£i. ÃŽn anul 2005 s-a înregistrat, pentru prima dată în ultimii patru ani, o creÅŸtere de 0,6 la sută estimându-se, de asemenea, creÅŸtere ÅŸi pentru anul 2006 (cu 1,2 la sută). JudeÅ£ele în care s-au înregistrat cele mai mari creÅŸteri au fost IaÅŸi (3,8 la sută) – puternic centru industrial ÅŸi Vaslui (2,4 la sută) – centru important pentru dezvoltarea regională, în ceea ce priveÅŸte industria prelucrătoare.

Regiunea Nord – Est se caracterizează prin faptul că a avut în mod sistematic rate ale ÅŸomajului peste media naÅ£ională, diferenÅ£a reducându-se însă în anul 2005 la 0,9 puncte procentuale (6,8 la sută rata ÅŸomajului pentru regiunea Nord – Est faţă de 5,9 la sută la nivel naÅ£ional). Cea mai mare rată a ÅŸomajului s-a înregistrat în judeÅ£ul Vaslui (10,1 la sută în 2005 ÅŸi 9,5 la sută 2006) situându-se pe locul doi pe Å£ară. ÃŽn 2006 rata ÅŸomajului regiunii a fost estimată la 5,9 la sută.

Din punct de vedere al câştigului salarial mediu net, regiunea Nord – Est (663 lei în anul 2005 ÅŸi circa 754 lei pentru 2006) se situează sub media la nivel naÅ£ional (746 lei în 2005, respectiv 848 în 2006), cea mai mare creÅŸtere înregistrându-se în judeÅ£ul BotoÅŸani (25 la sută) uÅŸor superioară celei la nivel naÅ£ional (24,6 la sută).

Regiunea Nord – Est se suprapune în cea mai mare parte provinciilor istorice Moldova ÅŸi Bucovina ÅŸi reprezintă 15,5 la sută din suprafaÅ£a totală a României.

La 1 ianuarie 2006, populaÅ£ia totală a regiunii Nord – Est era de 3.734.946 locuitori, reprezentând 17,3 la sută din populaÅ£ia totală a ţării. Ca număr de locuitori, regiunea ocupă locul întâi pe Å£ară. Ponderea populaÅ£iei urbane în total populaÅ£ie este de 43,6 la sută, iar a celei rurale de 56,4 la sută.ROMPRES

Adauga un comentariu

*