Suspendat din functie din cauza superficialitatii

Vasile Cucu, viceprimarul comunei Plopana, a fost suspendat din functie pentru incompatibilitate printr-un ordin al Prefectului. Desi nu figura pe lista celor 22 de viceprimari verificati de Prefectura, Vasile Cucu a fost totusi suspendat dupa ce primarul si secretarul comunei au speculat un act intocmit superficial de contabilul Primariei! Vendeta politica?

Un adevarat lant al slabiciunilor a precedat suspendarea din functie a viceprimarului comunei Plopana, Vasile Cucu. El a fost inlaturat de pe scaunul de viceprimar in mod abuziv. O dovedesc actele. Care mai scot la iveala si superficialitatea cu care autoritatile judetene pot lua decizii decisive pentru cariera unui om. ~n iunie 2003, viceprimarul a solicitat primarului comunei Plopana, Gheorghe Andries, anularea autorizatiei de functionare a „AF Vasile Cucu”, emisa in baza Legii 54/1990. Primarul, prin dispozitia 77/20.06.2003, anuleaza autorizatia incepand cu data de 20 iunie 2003.

Incepe circul

viceContabilul Prtimariei, Leonard Mihalache, trimite o adresa catre Oficiul Registrului Comertului Bacau in care mentioneaza autorizatiile eliberate conform Legii 507/2002. Insa, in aceeasi adresa trece si trei societati, printre care si a viceprimaruluii Vasile Cucu, carora li s-au anulat autorizatiile! Peste doi ani, odata cu aparitia situatiilor de icompatibilitate, secretarul Primariei, Gheorghe Dorneanu, comunica Prefecturii Bacau, ca in comuna nu sunt situatii de incompatibilitate. ~n acest timp, 22 de viceprimari erau verificati de Prefectura pentru ca s-ar fi aflat in situatia de incompatibilitate, iar pe lista nu figura si Vasile Cucu. Pe 23 octombrie 2006, acelasi secretar revine insa cu o noua adresa si incunostiinteaza Prefectura ca viceprimarul comunei, Vasile Cucu, se afla in icompatibitate cu prevederile Legii 161/2003!

Prefectul emite ordinul de incetare a mandatului!

Prefectul Gabriel Berca emite un ordin, care are la baza adresa 2524/30.10.2006 a secretarului comunei Plopana, si dispune „incetarea de drept a mandatului de viceprimar inainte de expirarea duratei legale, pentru incompatibilitati. Cu drept de plangere la Sectia comerciala si contencios administrativ a Tribunalului Bacau”. Vasile Cucu reactioneaza vehement. „Nu aveam societate, autorizatia mi-a fost anulata chiar de primar. Unde era incompatibitatea?”, spune el. Si Ordinul Prefectului a fost emis cu mare usurinta. Chiar daca Vasile Cucu avea AF nu era incompatibil, pentru ca nu poate fi vorba despre „calitatea de membru al unui grup de interese econimice” sau de „functie publica sau activitati remunerate”(Art. 87, din Legea 161/2003). Asociatia familiala nu este sinonima cu notiunea „grup de interese economice”, dupa cum mentioneaza art. 94, pct. 2 (c), din aceeasi lege.

Un act fantoma si interpretarea lui superficiala

Viceprimarul contesta ordinul Prefectului la Tribunal. El motiveaza ca „exista Dispozitia nr. 77/20 iunie 2003, avizata de legalitate de secretarul Dorneanu, prin care mi s-a anulat autorizatia de functionare a asociatiei. Prin adresa 175/22 iunie 2003, Consiliul Local Plopana a comunicat Oficiului Registrului Camerei de Comert autorizatiile anulate. Surprinzator, Oficiul Registrului Comertului raspunde Primariei Plopana ca am calitatea de titular al AF Cucu Vasile, desi aveau inregistrata adresa Primariei! „. Cine a avut interesul sa-l demita pe viceprimar? Este vorba cumva de o rafuiala politica?

Angela Bogea ii da dreptate viceprimarului

Vicepresintele Consiliului Judetean, Angela Bogea, spune ca „autorizatia de functionare trebuie eliberata de primaria Plopana, in termen de zece zile de la data inregistrarii cereriii de autorizare sau. Ori, potrivit noilor reglementatri, autorizatia de functionare 986103 din 10.10.2000 este nula de drept”. Si atunci, cum de a constatat prefectul ca viceprimarul Vasile Cucu este incompatibil? Surprine usurinta si cu care Oficiul Registrului a emis adresa prin care confirma ca viceprimarul are autorizatie de functionare, desi se afla in posesia adresei 175/22.06.2002, prin care acesta figura cu autorizatia anulata?

Primarul Gheorghe Andries face abuzuri

„Nesocotiond ordinul prefectului, care imi da dreptul la plangere la Tribunal, primarul Gheorghe Andries m-a chemat pe 3.01. 2007, si mi-a cerut sa eliberez biroul si sa predau documentele. A vrut sa ma scoata cu forta afara, a chemat si Politia. A facut o comisie, alcatuita din secretar si agentul agricol, sa preia de la mine. ~nsa, secretarul Dorneanu ocupa ilegal aceasta functie de la 1 ianuarioe 2007, pentru ca, conform Legii 215, nu are studii superioare si nici nu le continua! Era deci eliberat din functie! Am dat totusi in primire vreo 20 – 30 dosare, urmand ca pe 4 ianuarie sa continuam. Am gasit insa sigilu pe usa biroului, cu stampila CL! Ce treaba avea Consiliul Local cu biroul viceprimarului? S-a luat vreo hotarare de CL in acest sens? De ce s-a folosit stampila CL si nu a Primariei?”, spune Vasile Cucu.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*