Procesul Zambaccian: Jianu contestă scoaterea de sub urmărire penală a Cristinei Popa

Irina Jianu, fostă şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii şi coinculpată alături de Dana şi Adrian Năstase, în procesul Zambaccian, cere infirmarea scoaterii de sub urmărire penală a Cristinei Popa, acţionar majoritar la Vertcon, firmă prin care au ajuns unele chinezării în vila din Zambaccian.

Plângerea Irinei Jianu cere infirmarea soluţiei procurorilor DNA de scoatere de sub urmărire penală a Cristinei Popa, acţionar majoritar al firmei băcăuane Vertcon prin care au fost aduse chinezăriile familiei Năstase. Plângerea Irinei Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, a fost depusă la ultimul termen al procesului Zambaccian, în 24 ianuarie.

Reamintim că ÅŸi principalul inculpat, Adrian Năstase, a înregistrat o plângere împotriva scoaterii de sub acuzaÅ£ii a lui Ioan Păun, fostul consul al României în China, martor – cheie în dosar.

irina jianuIrina Paula Jianu este acuzată în dosarul Zambaccian pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, participaţie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamală, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de bunuri aparţinând unei societăţi comerciale într-un scop contrar intereselor acesteia, în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, complicitate la art.13 din Legea 78/2000.

Jianu îi acuză pe procurorii DNA că au scos-o de sub urmărire penală pe Cristina Popa, prin rechizitoriul datat 13 noiembrie 2006, învinuită iniţial de complicitate la dare de mită, folosirea cu rea credinţă a bunurilor ueni societăţi comerciale în scop contrar intereselor acesteia, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Ea arată în plângere că procurorii DNA şi-au motivat decizia de netrimitere în judecată a Cristinei Popa prin faptul că în favoarea învinuitei a operat o cauză care înlătură caracterul penal al faptei, respectiv constrângerea. Popa ar fi făcut ilegalităţi fiind constrânsă de Irina Jianu, dar aceasta din urmă atrage atenţia în plângerea sa că anchetatorii nu au reuşit să probeze gravele acuzaţii privind presiunile făcute asupra fostei partenere de afaceri.

Într-o situaţie asemănătoare cu cea a Cristinei Popa s-ar mai afla 13 persoane care figurează ca martori în dosar (aceştia nu au fost învinuiţi niciodată în cazul Zambaccian), martori care au declarat în faţa procurorilor că Irina Jianu i-ar fi ameninţat pentru a-i convinge să nu dea declaraţii defavorabile ei în ancheta Zambaccian.

Irina Jianu susţine că declaraţiile acuzatoare ale Cristinei Popa au fost făcute în schimbul scoaterii de sub învinuire, iar ale celorlalţi 13 martori au fost obţinute de anchetatori sub ameninţarea transformării calităţii lor de martor în cea de învinuit.

Fiindcă procurorii anticorupţie nu au reuşit să probeze aceste presiunile făcute de ea asupra Cristinei Popa şi a celorlalţi martori, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, inculpata Irina Paula Jianu, le solicită magistraţilor declararea tuturor declaraţiilor date de cei 13 martori ca fiind nelegale şi nule absolut, recum şi infirmarea scoaterii de sub urmărire penală a Cristinei Popa.

Reamintim că Popa este martorul din dosarul Zambaccian ameninţat, în februarie anul trecut, că va fi stropită cu motorină şi i se va da foc dacă va continua să le dea declaraţii procurorilor.

În dosarul Zambaccian, Adrian Năstase este acuzat pentru luare de mită în formă continuată, şantaj şi trafic de influenţă, Dana Năstase este inculpată pentru complicitate la luare de mită şi alte două infracţiuni, iar Irina Jianu (fostă şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii) şi Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica), sunt inculpaţi pentru dare de mită. Fostul preşedinte PSD şi premier al României este acuzat de procurorii anticorupţie că, în perioada 2001-2006, folosind autoritatea şi influenţa rezultate din funcţiile politice şi administrative ocupate în stat, a săvârşit mai multe infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea 78 /2000, antrenând şi alte persoane. Este vorba de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, infracţiuni de pe urma cărora inculpatul ar fi obţinut, în total, suma de 48 miliarde lei vechi, adică 1, 3 milioane euro.

NewsIn

Adauga un comentariu

*