Vamesii unguri, mai catolici decat papa!

Am vazut, nu de mult, filmul romanesc „Pacala se intoarce”. Mi-a placut secventa de la granita cu Ungaria, cand Janos si Ion jucau table chiar pe hotarul dintre cele doua tari. Cei doi vamesi, chiar daca au fost pacaliti pana la urma de eroul filmului, nu pareau deloc a se numara printre cei care vor fi viitori cerberi de la granita dintre cele doua tari care, pe atunci, pareau a fi prietene.

Astazi, mai ales dupa ce am intrat si noi in Uniunea Europeana iar granita Comunitatii s-a mutat undeva spre est, lucrurile s-au schimbat radical. O ura si o invidie fara seaman pare ca l-a curprins acum pe Janos. Nici gand sa mai joace table cu Ion, colegul sa de partea cealalta a barierei. Am tot auzit vrute si nevrute despre vamesii unguri care, desi de la 1 ianuarie stiau ca Romania a intrat in UE, se comportau de parca romanii ar fi fost cei mai mari dusmani ai lor, iar Romania ar fi pe undeva, prin Asia.

Stiam ca, inainte de aderarea romanilor la UE, vamesul ungur te intreba intr-o romaneasca invatata intre doua bariere, „tu nu pui macar iun iuro?”, chiar daca nu-ti gasea nimic in portbagaj. Stiam ca cerea spaga si punea preturi pentru a te lasa sa intri in tara chiar si cu un monitor. Auzisem ca i-au cerut spaga chiar si unui sef de birou vamal!

Insa, gandeam ca, acum, dupa 1 ianuarie, se vor schimbal. M-am inselat. Am foarte multi prieteni care calatoresc in Europa cu autoturismele. Nu i-am crezut cand imi povesteau ca ungurii te jecmanesc pur si simplu si nu te lasa sa treci granita pana ce nu le satisfaci poftele. De euro.

„Iti gasesc orice chichita sa te faca sa bagi mana in buzunar. Mi-au luat mancarea, mi-au luat bautura”, spune unul dintre „vamuiti”. Altul spune ca, daca n-a avut mancare, i-au gasit zgarieturi pe masina, pe parbriz sau lipsa lanturilor!

„Pana n-am dat, n-am trecut”. La granitele nici unui stat din comunitatea europeana nu exista autoritate vamala cu drepturi de control asupra turistilor, dar se pare ca ungurii si-au imaginat ca este prea mult ca romanii sa treaca granita doar cu buletinul! Si au introdus un control numit „financiar”.

Politistul ungur iti scoate totul din portbagaj, umbla in genti, controleaza roata de rezerva, cauta in torpedou, ajung si la alimente. Ai mancare, nu treci! N-ai, te controleaza la lumini, pneuri, parbriz. Ai o zgarietura, nu treci! Spune ca daca te lasa el sa treci, nu te lasa vamesii unguri!

Se pare ca acestea nu sunt povesti, ci lucruri adevarate descoperite de curand si de jurnalistii unei publicatii centrale, care l-au testat cateva zile pe…Janos! Care nu mai este cel de pe vremea lui Ion sau Pacala. O fi vazut si el filmul.

Si-o fi dat seama ca era luat de prost. Acum o face pe desteptul. Tocmai cu Ion, vecinul sau de-o viata. Cu care juca table pe „podetul” de peste…Tisa. O fi crezand ca, odata cu intrarea in UE, Romania s-a mutat in… ASIA iar fostul sau partener de table se numeste I-on-tze!
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Bogdan Tiberiu a zis:

    Am avut pretentii la dumneavoastra, domnule D.M. Daca suntei departe de hotar, nu inseamna ca puteti spune orice de vecinii nostri. Eu sunt din Bacau si umblu foarte des pe la hotar. Am fost controlat si de romani si de unguri, pina la aderare. Spaga am dat numai la romani, dar daca am explicat cu frumosul ce duc si unde… m-au inteles. Lucruri ilegale si asa nu am adus, sau dus. Problema era cu cei care nu erau curiosi de altceva, decat de bani.
    Dar pe mine nu asta ma deranjeaza, ci aroganta cu care doriti sa cva faceti popular. Ma fandeam ca vreti sa scrieti o gluma, dar nu vad nici pic de umor in ceea ce scrieti. Care este scopul dumneavoastra. Sa creada lumea, ca vecinii nostri sunt dusmanii nostri? Ce treaba cititorul bacauan cu asta. Si pe cine intreseaza ce filme vizionati sau care sunt hobby-urile pe care le practicati.
    Sper ca voi acea ocazia totusi sa citesc articole cu gust de pe urma cernelei scurse din pixul dumneavoastra.
    Spor la treaba, si nu trebuie neaparat sa umpleti spatiu cu aer plin de „gaze dezgustatoare”.
    Asta am scris, pt. ca mai sus scrie „Spune-ti parera”. Si nu-nteleg de cand ne tutim?!

Adauga un comentariu

*