Ministrul de externe Ungureanu îşi dă demisia

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a solicitat vineri ministrului de Externe Mihai Răzvan Ungureanu să-şi dea demisia, pentru că nu a informat Guvernul şi pe şeful Executivului în legătură cu reţinerea celor doi cetăţeni români în Irak. Ministrul de Externe a fost de acord, asumându-şi faptul că MAE a procedat greşit.

Primul-ministru consideră că este în sarcina Guvernului să apere interesele cetăţenilor săi, oriunde s-ar afla aceştia. Ministerul de Externe avea obligaţia să informeze Guvernul şi pe primul-ministru în legătură cu situaţia celor doi români imediat ce a aflat de reţinerea lor. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, Primul-ministru nu a putut dispune la timp măsurile ce se impun pentru ca cetăţenii români să fie eliberaţi mai repede, lucru care a dus la prelungirea detenţiei lor.
Primul-ministru a aflat din presă atât despre reţinerea, cât şi despre eliberarea celor doi cetăţeni români reţinuţi în Irak.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, într-un comunicat, că primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu nu a fost informat asupra situaţiei celor doi cetăţeni români reţinuţi în Irak, însă l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
La momentul recepţionării informaţiei reţinerii celor doi cetăţeni români, Ministerul Afacerilor Externe a urmărit clarificarea aspectelor semnalate de Ambasadele României din Kuweit şi Irak, se arată într-un comunicat transmis vineri seara de MAE.

„ÃŽn primul rând, având în vedere riscul ca faptele celor doi cetăţeni să fie interpretate ca acÅ£iuni potenÅ£ial ostile la adresa altor state, precum ÅŸi faptul că MAE nu are competenÅ£e în gestionarea unei astfel de situaÅ£ii, s-a decis informarea domnului Traian Băsescu, preÅŸedintele României ÅŸi preÅŸedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, precizează comunicatul.

În paralel, MAE, prin Ambasada României la Bagdad, a demarat procedurile obişnuite în vederea acordării de asistenţă consulară celor doi cetăţeni români şi a angajat dialog cu autorităţile militare ale Coaliţiei în vederea obţinerii de informaţii suplimentare.

MAE precizează că a transmis prompt informaÅ£iile necesare pentru ca instituÅ£iile competente să poată analiza eventualul caracter ostil al acÅ£iunii celor doi cetăţeni ÅŸi s-a concentrat asupra protecÅ£iei consulare acordate celor doi cetăţeni ÅŸi demersurilor diplomatice pentru clarificarea situaÅ£iei acestora. „Din acest moment, cazul celor doi cetăţeni români s-a încadrat în tipicul activităţii de rutină a MAE referitoare la protecÅ£ia consulară acordată tuturor cetăţenilor români aflaÅ£i în situaÅ£ii deosebite în străinătate”, conchide comunicatul MAE.

Cei mai probabili înlocuitori al lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de ministru de externe sunt liberalii Teodor Meleşcanu şi Cristian David.

Surse liberale au acreditat iniţial trei posibile nominalizări: senatorii Adrian Cioroianu, Teodor Meleşcanu şi ministrul Cristian David.

Dat fiind faptul că Cioroianu va cap fi de listă la PNL pentru alegerile europarlamentare, candidatura sa va fi cel mai probabil exclusă. Teodor Meleşcanu a mai deţinut această funcţie în perioada 1992-1996 în guvernul Văcăroiu

Adauga un comentariu

*