Masuri drastice de preventie in spitale

Judetul Bacau a inregistrat deja trei cazuri de gripa, dupa trei ani in care aceasta boala nu a facut nicio victima printre bacauani. Alte 3.100 de persoane au fost diagnosticate cu infectii respiratorii si pneumonii. Autoritatea de Sanatate Publica si spitalele sunt in alerta.

Numarul mare de viroze respiratorii, pneumonii si chiar gripe inregistrate in aceasta perioada au alertat spitalele si Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) din Bacau. Numai intr-o singura saptamana au fost diagnosticate peste 3.100 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, pneumonii, bronhopneumonii si trei suspiciuni de gripa. „Dintre aceste afectiuni circa 350 au necesitat si internare in sectiile de infectioase ale spitalelor bacauane, explica Anda Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ASP Bacau. De aceea, in toate unitatile sanitare cu paturi s-au luat masuri de preventie si control pentru a preveni extinderea acestor boli. Printre acestea se numara si limitarea accesului vizitatorilor in spital, in special in sectiile cu risc epidemiologic crescut, respectiv Maternitate, Pediatrie, Chirurgie Infantila, Contagioase si Terapie Intensiva. ~n plus, se colaboreaza si cu Inspectoratil Scolar pentru efectuarea zilnica a triajului epidemiologic in unitatile de invatamant cu informarea parintilor privind importanta izolarii copiilor bolnavi la domiciliu si a tuturor persoanelor care prezinta simptomele bolii – febra, frisoane, dureri de cap si de gat, nas infundat, tuse si alterarea starii generale de sanatate”. Majoritatea copiilor bolnavi internati fac parte din categoria de varsta 5-14 ani, dar si sugarii sunt pusi in pericol.

Medicii infectionisti avertizeaza

Pe de alta parte si medicii infectionisti din sectiile de adulti se confrunta in aceasta perioada cu o adresabilitate foarte crescuta. “Numarul virozelor respiratorii a crescut simtitor si ne astepam din zi in zi si la aparitia complicatiilor, de tipul gripelor, declara medicii specialisti. Acest lucru trebuie sa considere o alerta in randul populatiei, care nu trebuie sa neglijeze niciun simptom al bolii, iar la primele semne de imbolnavire sa se adreseze medicului de familie, pentru consult, sau celui specialist, pentru confirmarea bolii”. Este necesar ca batranii si persoanele cu tare organice, cei cu hepatite cronice, hipertensiuni sau accidente vasculare, sa evite aglomeratiile, sa fie izolati din colective, sa manance alimente bogate in vitamina C si multe fructe.

23 de decese in Moldova

Si asta cu atat mai mult cu cat Institutul de Sanatate Publica Iasi a semnalat ca pe zona Moldovei s-au inregistrat deja 23 de decese, in ultimele patru luni, din cauza virozelor respiratorii. Nu se recomanda tratamentul cu antibiotice fara prescriere medicala, pentru ca virozele se trateaza numai cu simptomatice specifice fiecarei categori de boala. ~n plus, tot ca o masura de preventie, ASP a distribuit deja in teren si 10.000 de doze de vaccin antigripal care va fi administrat in special copiilor de la 6 luni pana la 15 ani.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*