Senatorul Radu Catalin Mardare candideaza pentru Parlamentul European

Senatorul Radu Catalin Mardare a fost desemnat candidatul oficial al PSD Bacau in alegerile pentru Parlamentul European de pe 13 mai 2007.

Mardare va fi reprezentantul judetului Bacau in Parlamentul Europei, in timp ce seful de campanie al PSD Bacau, Constantin Chiriac, a fost desemnat rezerva oficiala pentru alegerile europene.

România îşi va alege primii membrii Parlamentului European în 13 mai 2007. Înaintea alegerilor, în Parlamentul European au participat (aceştia au fost şi observatori până în 2006):

* Partidul Social-Democrat — 12 europarlamentaru, toţi PSE
* Partidul Naţional Liberal — 5 europarlamentari, toţi ALDE
* Partidul România Mare — 5 europalmentari, IST
* Dreptate şi Adevăr — 4 europarlamentari, doi PPE-DE şi doi ALDE
* Uniunea Democrată a Maghiarilor din România — 3 europarlamentari, toţi EPP-ED
* Partidul Democrat — 3 europarlamentari, toţi EPP-ED
* Partidul Conservator — 2 europarlamentari, toţi ALDE
* Minorităţi naţionale — 1 europrlamentar, EPP-ED

Parlamentul european este unul din organele Comunităţilor Europene. Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere şi secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiţi de către parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg. Structurile politice existente în ţările membre se oglindesc în rândul fracţiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. În acest parlament există şapte fracţiuni şi o serie de deputaţi independenţi. Deputaţii din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceştia sunt membri în ţările lor de origine. La data de 20 iulie 2004 a avut loc şedinţa constitutivă a celei de-a şasea legislaturi a Parlamentului European, care numără acum 732 de deputaţi.

Parlamentul European este aşa-numita cameră a reprezentanţilor cetăţenilor din UE, în timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Regulamentul de funcţionare al Parlamentului European conţine şi alte reglementări privind modul său de organizare.

Adauga un comentariu

*