Liberalii vor sa amane alegerile pentru Parlamentul European

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anunţat public, printr-un comunicat remis NewsIn, că propune decalarea datei alegerilor pentru PE, pe care Guvernul le-a stabilit deja la 13 mai, pentru că s-ar suprapune campania cu suspendarea preşedintelui şi moţiunea de cenzură.

Olteanu a anunţat, în comunicatul amintit, că a propus premierului Tăriceanu amânarea scrutinului pentru PE, invocând suprapunerea perioadei de campanie cu demersul PSD de suspendare a preşedintelui Băsescu şi de iniţiere a unei moţiuni de cenzură.

„Consider necesară decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare, în condiÅ£iile în care la nivelul clasei politice se discută despre demararea procedurilor de suspendare a preÅŸedintelui României ÅŸi despre depunerea unei moÅ£iuni de cenzură împotriva Guvernului. ÃŽn acest sens, am adus personal în discuÅ£ie, în ultimele două ÅŸedinÅ£e ale Biroului Politic Central al PNL, oportunitatea organizării alegerilor pentru Parlamentul European la 13 mai 2007.

Conform procedurilor prevăzute de ConstituÅ£ie ÅŸi de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, aceste acÅ£iuni politice ar acoperi tocmai perioada prevăzută pentru campania electorală, respectiv lunile martie,aprilie ÅŸi mai. Pentru a evita acest lucru, am propus premierului Călin Popescu-Tăriceanu să evalueze într-o viitoare consultare cu partidele parlamentare oportunitatea menÅ£inerii sau schimbării datei de 13 mai 2007. Propunerea mea are la bază necesitatea asigurării unui cadru de campanie electorală netulburat de conflicte politice interne sau de vacanÅ£e instituÅ£ionale”, afirmă Bogdan Olteanu.

Liberalii iau în calcul posibilitatea amânării scrutinului pentru Parlamentul European, ca urmare a procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, declanşate de PSD, dar şi pentru că liberalii au rămas singuri în alegeri, după ce PD a anunţat că merge independent de liberali la scrutinul pentru PE.

Surse liberale au declarat pentru NewsIn că ideea a fost avansată marţi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, în cadrul reuniunii grupurilor parlamentare liberale, reuniune ce s-a desfăşurat la Sinaia. Olteanu i-a propus premierul Tăriceanu să convoace consultări cu toate partidele parlamentare în vederea unei decalări a alegerilor programate să aibă loc la data de 13 mai a.c. Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că procedurile declanşate de PSD pentru demiterea şefului statului ar putea afecta pregătirea scrutinului, în condiţiile în care toate formaţiunile politice vor fi preocupate mai mult de evoluţia dezbaterilor din forul legislativ. Alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi amânate până în toamnă, în varianta proprusă de Olteanu.

O consultare pe această temă ar putea avea loc, săptămâna viitoare, cu ocazia reluării discuţiilor privind strategia post-aderare a Guvernului. Decizia finală nu poate fi luată însă decât prin acordul politic al tuturor partidelor parlamentare şi este greu de crezut că democraţii vor accepta un asemenea punct de vedere.

De asemenea, deşi iau în calcul o amânare, liberalii au pus la punct şi unele detalii tehnice legate de pregătirea pentru scrutin. Surse liberale au declarat că vicepreşedintele pe probleme de imagine şi comunicare, Ludovic Orban, va fi şeful campaniei electorale a PNL. Orban preia funcţia de coordonator al campaniei PNL, cu toate că, iniţial, conducerea partidului îl desemnase pe Bogdan Olteanu drept şef al staffului electoral.Olteanu a renunţat însă la această poziţie imediat după ce a pierdut postul de vicepreşedinte pe probleme de comunicare câştigat de Orban.

Termenul de 13 mai ca dată de desfăşurare a alegerilor pentru PE a fost adoptat prin Hotărâre de guvern, după ce premierul Tăriceanu propusese acest termen liderilor partidelor parlamentare încă din timpul dezbaterilor pe marginea legii electorale pentru PE.

Adauga un comentariu

*