Unda verde pentru controlul averilor

Comisia juridica a Senatului a luat ieri o decizie-soc. A aprobat varianta Macovei a legii privind infiintarea si organizarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

In legea ciuntita de deputati, senatorii au introdus o prevedere esentiala: ANI va avea competenta sa cerceteze averile demnitarilor, si nu doar declaratiile de avere, asa cum isi dorisera deputatii.

Ajutorul neasteptat a venit chiar de la formatiunea care s-a opus cel mai tare acestei variante, si anume de la UDMR. Senatorul Peter Eckstein Kovacs si-a insusit majoritatea amendamentelor Ministerului Justitiei, iar comisia le-a aprobat.

Intrebat de ce s-a ajuns la aceasta solutie, tinand cont ca UDMR s-a opus prevederii respective in momentul in care legea era la Camera Deputatilor, senatorul Eckstein Kovacs a explicat ca, in urma dezbaterilor, amendamentul a fost acceptat de toata lumea.

„Au avut loc mai multe discutii, si celelalte partide au achiesat la aceasta idee, deci nu mai este nicio problema”, a spus Eckstein, citat de Mediafax.

Cu dovezi, oricine poate sesiza ANI

Comisia juridica a stabilit ca sesizarea de cercetare a averii unui demnitar „trebuie sa contina dovezile sau informatiile pe care se intemeiaza, precum si sursele de unde acestea pot fi solicitate”.

In cazul in care sesizarea nu contine astfel de date, cazul se claseaza.

Comisia a mai aprobat un amendament al senatorilor Antonie Iorgovan (PSD) si Gheorghe Funar (PRM), potrivit caruia Agentia poate fi sesizata, din oficiu, de catre orice persoana fizica sau juridica, in textul Camerei Deputatilor facandu-se referire doar la „persoana”, fara a se preciza statutul acesteia.

Senatorii au adaugat si o prevedere conform careia, „in cazul persoanelor care nu mai detin functii sau demnitati publice, controlul averii poate fi efectuat in termen de cel mult 5 ani de la data incheierii mandatului sau a incetarii activitatii”.

» vezi articolul original

sursa:

Adauga un comentariu

*