Chinezoaicele din Bacău solicită salarii de 700 de euro

Mult aşteptatul reprezentant al Ambasadei Chinei la Bucureşti nu a mai ajuns luni în Bacău pentru a dezamorsa, împreună cu autorităţile locale, conflictul izbucnit între muncitoarele chineze şi conducerea fabricii de confecţii Wear Company din localitate, informează corespondentul Amos News.

Angela Bogea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău spune că oficialii chinezi au stabilit că vor interveni după ce vor fi lămurite litigiile economice existente între societatea băcăuană şi o altă firmă de intermediere a forţei de muncă din China.

Sorin Nicolescu, directorul administrativ al societăţii Wear Company, spune că a recurs la importul de forţă de muncă din cauza crizei fără precedent de mână de lucru care se manifestă în Bacău de câţiva ani buni. „În 2003 am avut închisă fabrica tocmai datorită acestei lipse de forţă de muncă. Este o criză pe care niciun oficial nu vrea să o recunoască la scenă deschisă”, explică Sorin Nicolescu.

Revolta confecţionerelor din China care au sărit, duminică seară, să îl atace cu lingurile şi furculiţele pe directorul administrativ al firmei a izbucnit tocmai în momentul în care conducerea societăţii se afla în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă. Potrivit noilor reglementări legale, salariatelor ar fi trebuit să li se asigure de către angajator un salariu minim lunar de 1270 de lei noi, cât reprezintă valoarea salariului minim pe economie.

„Nu înţeleg de ce statul mă obligă să îi ofer unui muncitor străin 1270 de lei în condiţiile în care salariul minim al unui salariat român nu este mai mare de 390 de lei”, se întreabă Sorin Nicolescu. Reprezentantul Wear Company ne-a declarat că o parte din salariatele sale au solicitat chiar salarii de 700 de dolari lunar. „Sunt influenţate, cred, de reprezentanţii firmei de intermediere care ne-au ajutat să aducem salariatele din China în Bacău. Interesul lor este determinat, probabil, da valoarea comisionului, care reprezintă un procent de 25 la sută din vanitul lunar al salariatelor”, mai este de părere Sorin Nicolescu.

Între timp, cele 370 de confecţionere din China care se află acum în Bacău trăiesc într-o permanentă stare de tensiune. Teama lor este că patronii români le vor trimite acasă fără ca cineva să le poată plăti biletul de avion. În plus, chinezoaicele se tem că nu vor avea de unde achita comisionul de câteva mii de euro pe care s-au angajat, la plecarea din China, că îl vor plăti firmei de intermediere din salariul pe care îl vor câştiga în România.

În momentul de faţă, pierderile suferite de firma de confecţii din Bacău în urma acestei greve considerată ilegală, conform legislaţiei româneşti, de reprezentanţii societăţii, se ridică la aproximativ o sută de mii de lei noi pe zi.

Comentarii

  1. yo cred ca ar trebui sa nu se mai revolte chinezoaicele care lucreaza la Wear Company iar directorul administrativ al societatii ,Sorin Nicolescu {pe care as vrea sa-l cunosc personal) sa le dea salariul dorit pentru ca , daca nu o va face , va avea mult mai mult de suferit si nu-i va merge bine .Chinezii sunt foarte diferiti de noi si nu stim ce gandesc …nu se vor multumi…..si inca ceva : vreau sa-i spun directorului companiei ca o singura viata are …se complica prea mult(parerea mea) si nu-si va da seama cum aceasta(viatza) va trece pe langa el caci nu o va simti …..pentru ca nu o traieste din plin ii va parea rau ….sa
    se gandeasca

Adauga un comentariu

*