Mame si copii cu sifilis, SIDA si gonoree

În judetul Bacau bolile venerice sunt lasate la voia întamplarii. O demonstreaza inca odata evidentele Autoritatii de Sanatate Publica. Acestea arata ca numarul afectiunilor cu transmitere sexuala s-a dublat.

In ultimul trimestru al anului trecut, la Autoritatea de Sanatate Publica Bacau s-au raportat mai multe cazuri de sifilis, gonoree si chiar HIV/SIDA, decat in aceeasi perioada a anului 2005. Astfel, daca in ultimele trei luni ale anului 2005 au fost diagnosticate 29 de cazuri de sifilis, in aceeasi perioadã a anului 2006 au fost inregistrate 34, dintre care 11 suspiciuni de sifilis congenital (boala transmisa de la mama la fat). {i in cazul gonoreei, crestrea este de la 3 la 4 pacienti, iar mai grav, in ceea ce priveste infectia cu HIV/SIDA, in octombrie 2006 a fost diagnosticat un nou caz, un copil, in noiembrie trei copii si trei adulti, iar in decembrie, doi adulti, spre deosebire de trimestrul IV al anului 2005 cand nu s-a inregistrat niciun caz nou de HIV/SIDA.

pregnant.jpg Majoritatea cazurilor sunt tineri, atat din mediul urban (Buhusi, Bacau, Moinesti, Tg.Ocna si Onesti), cat si din cel rural (Blagesti, M.Casin, Viisoara, Tg. Trotus si Strugari).

Alte paciente au fost diagnosticate in Maternitate, in alte circumstante decat la cerere. Mai grav este ca in realitate numarul acestor cazuri este mult mai mare.

„Incidenta bolilor cu transmisie sexuala a crescut ingrijorator de mult, ne-a declarat si dr. Vladimir Corneleac, medic specialist in obstetrica-ginecologie. Internam cel putin patru paciente insarcinate pe saptamana infectate cu sifilis care, in proportie de 60-70 la suta duc si la infectarea fatului.

Chlamydia pe de alta parte, a devenit o infectie «la moda», dupa 1989, iar pacientele diagnosticate cu aceasta boala de cele mai multe ori sufera de avort spontan in trimestrul I sau II de sarcina”. Daca sunt urgente, beneficiaza de servicii medicale toti bolnavii, dar numai pe o perioada de 3-5-10 zile, dupa aceea tratamentul este prescris in ambulatoriu, contra-cost.

Diagnosticat tardiv si netratat la timp, sifilisul la femeia gravida poate duce la malformatia fatului si la retardul mintal. Gonoreea nevindecata duce la sterilitatea ambilor parteneri, iar infectia cu chlamydia la infertilitatea femeii. Sifilisul tardiv, diagnosticat dupa 5-20 de ani de evolutie, duce la paralizii, afectiuni ale inimii, sistemului osos si circular, iar in unele cazuri chiar la deces.

Adauga un comentariu

*