Fiecare judeţ va elabora proiecte pentru absorbirea fondurilor europene

La nivelul fiecărui judeţ trebuie să existe unităţi proprii de elaborare şi urmărire de proiecte, care să aibă un rol important în absorbţia fondurilor europene, a afirmat, la Alexandria, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Fondurile vor fi acordate pe bază de proiecte şi de priorităţi, a subliniat primul-ministru, care a adăugat: În perioada 2007 – 2013 beneficiem de peste 31 de miliarde de euro. Să nu se creadă că acestea vor fi singurele investiţii. Alături de aceste investiţii, va trebui să existe o cofinanţare consistentă din partea autorităţilor locale şi autorităţilor centrale. Acest lucru se va face pe bază de proiecte şi de priorităţi”.

Şeful Executivului a spus că pentru dezvoltarea judeţului Teleorman vor fi investite fonduri importante, îndeosebi în infrastructură.

„Teleormanul este un judeÅ£ sărac, cu puÅ£ine investiÅ£ii. Prin sumele distribuite de către diverse ministere, am încercat să ajutăm echilibrarea bugetelor locale, pentru a-ÅŸi rezolva problemele vitale legate de energia termică sau de infrastructură”, a spus premierul Tăriceanu.

El a adăugat că trebuie găsite soluţii pentru stimularea investiţiilor şi pentru crearea de locuri de muncă mai bine plătite. „Voi discuta şi cu ministrul Transporturilor pentru a găsi soluţii pentru reluarea transportului sub formă de curse pentru cei care sunt angajaţi şi care doresc să meargă să lucreze în Bucureşti. Având în vedere că în Bucureşti există o mare cerere de forţă de muncă, pentru locuitorii din Teleorman ar fi un debuşeu extraordinar”, a arătat primul-ministru.

Şeful Executivului a precizat că a discutat cu autorităţile locale despre unele dintre problemele judeţului, precum repararea rezervoarelor de apă potabilă ale oraşului Zimnicea, problemele cu energia termică din unele localităţi ale judeţului şi construirea unor centrale termice.

În discuţiile cu autorităţile locale, primul-ministru a spus că a fost pus accentul pe domeniul educaţiei, precum amplasarea campusurilor şcolare şi înfiinţarea a două şcoli de arte şi meserii la Videle şi Roşiorii de Vede.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că Guvernul va aloca în continuare fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare, inclusiv pentru dotarea şcolilor din mediul rural cu microbuze pentru a facilita transportul copiilor. „Voi interveni drastic dacă voi afla că microbuzele vor fi utilizate în alte scopuri”, a arătat primul-ministru.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, a precizat că Guvernul va acorda sprijinul financiar necesar pentru modernizarea infrastructurii şcolare din Teleorman.

„Å¢inta noastră este ca în fiecare ÅŸcoală să existe calculatoare conectate la Internet”, a arătat ministrul EducaÅ£iei. Ministrul Hărdău a subliniat că au fost alocate fonduri pentru dotarea bibliotecilor cu cărÅ£i ÅŸcolare ÅŸi pentru constituirea unor centre de informare ÅŸi documentare, care vor fi deschise populaÅ£iei.

Adauga un comentariu

*