Un an echilibrat la Onesti

Anul 2006 a fost, pentru municipiul Onesti, un an destul de echilibrat, cu realizari si reusite in cateva sectoare de activitate, dar si cu unele neimpliniri, in special pe plan economic.

Principalele personalitati ale vietii politice, economice, sociale si culturale din Onesti au apreciat in mod diferit activitatea din anul 2006. “Cred ca a fost un an potrivit, pentru ca, in ciuda reusitelor inregistrate, am fi vrut sa realizam mai multe lucruri, din cele pe care ni le-am propus, cum ar fi lucrarile la catedrala sau finalizarea celor de la sala polivalenta – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. ~nsa ne bucura faptul ca am reusit sa modernizam sistemul de termoficare, sa terminam noul sediu al primariei si sa finalizam lucrarile la hala de peste, din piata, precum si faptul ca am terminat de modernizat unele compartimente de la Spitalul Onesti. Din punct de vedere economic, ne ingrijoreaza faptul ca societatea Carom a intrat in faliment, dar, pe de alta parte, ne bucura faptul ca Rafo si Chimcomplex au intrat pe un drum bun”.

Probleme in industrie

Prima dintre dramele industriei din Onesti, si cea mai mare, a fost intrarea in faliment a combinatului de cauciuc sintetic, SC Carom SA Onesti, cu efecte in lant asupra altor aspecte ale vietii economice si sociale din municipiu. “Ca urmare a problemelor din economie, apreciez ca 2006 a fost un an previzibil, complicat si chiar dificil – a subliniat consilierul judetean Valerian Vreme. Somajul a fost in crestere, iar fluctuatiile in privinta locurilor de munca au facut sa creasca migratia fortei de munca spre alte tari”. O situatie dificila s-a inregistrat si la Rafo, timp de vreo 9 luni, insa de prin septembrie lucrurile au intrat pe un fagas bun. „Pentru ca Rafo si-a gasit, in sfarsit, actionarii si administratorii pe care si-i doreste, pot spune ca a fost un an bun pentru noi – a apreciat Ion Marian, liderul Sindicatului < >. ~n plus, in ciuda relatiilor tensionate cu statul roman, Rafo a reusit sa indeplineasca obligatiile prevazute in Planul de reorganizare, iar salariatii si-au primit toate drepturile, chiar si atunci cand rafinaria a fost oprita”.

Institutii modernizate

Unele institutii publice, cum ar fi Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti sau Politia, au inregistrat, in 2006, salturi calitative in privinta modernizarii sediilor si serviciilor pentru populatie. „Pentru noi a fost un an normal; n-am avut evenimente grave, iar criminalitatea a fost in scadere – ne-a declarat comisarul sef Emil Morosanu, seful Politiei Onesti. Progrese s-au realizat, pe parcursul anului, in privinta serviciilor destinate cetatenilor si in privinta dotarilor: Evidenta Populatiei s-a mutat in sediul nou de la Primarie, unde exista conditii mult mai bune, iar in curand, in luna ianuarie, ne vom muta si noi in pavilionul nou, unde vor fi conditii mai bune pentru cetateni, cum ar fi o sala de asteptare, o sala de consiliere si o incapere pentru relatiile cu publicul”.

Succese in plan cultural-artistic

Cele mai multe realizari in anul 2006 au fost in domeniul cultural si artistic. La Casa de Cultura si la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” au fost organizate o sumedenie de manifestari cultural-artistice, iar scolile de muzica din oras au inregistrat succese pe plan national si international. „Am facut un mare pas in Europa in acest an, care a fost foarte bun pentru noi – a subliniat Theodor Adobricai, directorul Casei de Cultura din Onesti. La editia din acest an a festivalului TI AMO, am reusit sa captam interesul multor tari si, in plus, am reusit sa realizam si infratirea cu festivalul ‘Il Pulcinella D’oro’ din Napoli”. Succese la fel de mari s-au inregistrat si la scoala de muzica din cadrul Casei de discuri „Electro Star”, concretizate prin cucerirea unor trofee nationale si internationale si prin producerea si lansarea mai multor albume muzicale. „Din punctul nostru de vedere, a fost un an foarte bun, iar Onestiul incepe sa fie un puternic reper in muzica pentru copii si tineret – a apreciat Eugen Ungureanu, directorul general de la ‘Electro Star’. Din ce in ce mai multi interpreti au inceput sa vina langa noi, inclusiv artisti consacrati, cum ar fi Marian Nistor (Savoy), si am putea spune ca noi ne-am integrat in Europa cu un an mai devreme”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*