Primarie europeana la Onesti

Sute de onesteni s-au adunat in fata cladirii noi a Primariei Onesti, pentru a asista la inaugurarea noului sediu, dat de curand in folosinta. Evenimentul fusese anuntat cu incepere de la ora 10, insa oamenii au inceput sa vina cu cateva ore inainte, de prin toate zonele orasului.

Pe platoul de la intrarea in Primarie a fost amplasata fanfara municipiului, dirijata de maestrul Eugen Bertea, iar pe o latura a piatetei din fata magazinului Mall s-au aliniat elevii de la liceele din oras, cei din fata purtand steaguri: ale municipiului Onesti, ale Romaniei si ale Uniunii Europene. Langa intrarea in institutie au inceput sa se adune si oficialitatile: lideri ai institutiilor locale si judetene, senatori si deputati, ba chiar si invitati din alte judete. In fruntea lor s-au aflat Dragos Benea – presedintele Consiliului Judetean Bacau, Gabriel Berca – prefectul judetului Bacau, primarul Emil Lemnaru si alti primari din zona, consilieri judeteni si locali, dar si inalti demnitari ai bisericilor.

Mircea Geoana – invitat de onoare

Desi totul parea pregatit, manifestarea a inceput abia dupa ora 11, pentru ca mai lipsea Mircea Geoana, invitatul de onoare, care a ajuns cu intarziere, desi a venit cu elicopterul, el fiind insotit de Viorel Hrebenciuc. Slujba de sfintire a fost oficiata de Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar la Episcopia Romanului, si de protopopul de Trotus, Constantin Alupei, alaturi de ceilalti lideri ai cultelor religioase din municipiu. Dupa slujba, Emil Lemnaru a dat citire Mesajului pentru posteritate, adresat “generatiilor mileniului trei”. In document au fost incluse date despre proiectul cladirii si despre lucrarile de constructie, realizate in perioada 1999 – 2006, dar si despre “politica de personalizare arhitecturala a municipiului Onesti”. Mesajul a fost semnat de oficialitatile prezente, inclusiv de Mircea Geoana, dupa care a fost introdus intr-un cilindru din otel inoxidabil. In acordurile fanfarei, cilindrul a fost amplasat intr-o gaura facuta in pavaj, foarte aproape de intrarea in cladire, langa zidul exterior. Fiecare oficial a turnat cate un cancioc cu mortar, apoi, tot pe muzica de fanfara, Emil Lemnaru si Mircea Geoana au taiat panglica inaugurala, legata in fata usii de la intrarea principala a institutiei.

Sedinta festiva si discursuri elogioase

Consilierii locali si invitatii principali au intrat in noua sala de sedinte a legislativului onestean, amenajata modern si dotata cu mobilier nou, iar cei care nu au mai incaput au ramas pe hol, unde a fost amplasat un panou video pentru transmiterea in direct a sedintei festive. Primarul Emil Lemnaru a facut o scurta descriere a cladirii si a reamintit etapele realizarii imobilului. “A fost greu – a recunoscut primarul. Fondurile s-au adunat greu, pentru ca mereu apareau alte prioritati”. Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul a evidentiat faptul ca in municipiu se construieste mult, ca “in Onesti, in ultimul timp, exista o ofensiva ctitoriceasca” si ca noua cladire a Primariei “s-a ridicat, in acelasi timp, in inima fiecarui onestean”. La randul sau, Mircea Geoana a apreciat eforturile facute pentru ridicarea noii primarii, pe care a catalogat-o ca fiind de nivel european, precizand si el ca “nu e usor sa faci asa ceva in Romania de azi”. Placut impresionat a fost si presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, care a spus despre Onesti ca este “capitala morala” si “locomotiva economica” a intregului judet, iar prin noua cladire a Primariei, municipiul “capata o aura europeana pe care o merita”.

Distractie dupa inaugurare

Dupa sedinta festiva, a urmat vizita prin c=teva sectoare mai importante din interiorul Primariei, in special la parter si la primul etaj, inclusiv in biroul primarului. Popasul final a fost facut in sala pentru oficierea casatoriilor, acolo unde invitatii au servit si o cupa cu sampanie. Dupa aceea, Mircea Geoana si oaspetii din afara Onestiului au facut si o scurta vizita la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”. Manifestarea s-a incheiat la Hotelul Trotus, unde a avut loc un spectacol artistic, sustinut de Ansamblul folcloric “Stejarul din Borzesti”, Sofia Vicoveanca, trupa “Etno”, brazilianul Roberto Rodriguez si dansatoarele lui de samba.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*