Politicul face vraiste invatamantul

Dupã ultima zi de examen, rezultatele certificã un “inspectorat cu delegatie”. Asta pentru cã din cei 32 de candidati care au intrat in concurs pe 24 de posturi, doar 13 au luat examenul. Pe restul de posturi rãmase neocupate, inspectorul general scolar Ovidiu Cojocaru numeste in aceste zile, pe propria rãspundere, inspectori cu delegatie panã la viitorul concurs care va avea loc in primãvarã.

Smecherii politice

Concursul s-a lãsat cu suspiciuni la tot pasul, rãsturnãri de situatii si efecte de suspans. in cele douã sãptãmani cat a durat, tot invãtãmantul bãcãuan l-a urmãrit pas cu pas, ca pe o telenovelã. Chiar din prima zi, rezultatele au starnit controverse aprinse. Reamintim cã toti cei trei candidati de la matematicã, prima disciplinã din concurs, au picat la testul grilã de legislatie. Imediat, sindicatul din invãtãmant a acuzat cã este o smecherie politicã la mijloc deoarece, prin PD-ista Brandusa Popescu, inspectorul scolar adjunct care a alcãtuit subiectele de legislatie cu o comisie, PD-ul isi racoleazã oamenii. Acuzata sustine cã nici vorbã de asa ceva, dovadã “candidatii Botezatu sau Terente, din PD, care au picat. Au picat cu succes PNL-isti, PD-isti etc, ceea ce dovedeste cã nu este implicat politicul si concursul e foarte serios”. Ceea ce i-a “ajutat” sã pice pe unii dintre candidati, adaugã aceasta, a fost faptul cã au tratat cu indiferentã concursul si pe oamenii care i-au examinat deoarece nu au alcãtuit cu maximã atentie CV–ul: “Unii dintre ei nu si-au adãugat toate documentele la CV pentru a intruni punctajul minim, crezand cã se va organiza un concurs ca in anii anteriori. Au mers pe ideea cã inspectorul general stie cã am fãcut un curs sau altul si mã puncteazã oricum. N-a fost asa pentru cã un inspector scolar trebuie sã stie sã facã un dosar corect ca sã poatã avea pretentia, la randul lui, de la un director de scoalã, sã isi punã documentele in ordine”. Brandusa Popescu nu sufla o vorba despre proba de interviu pentru inspectori la Limba si literatura romana, acolo unde Doina Marinov a fost scoasa pe tusa de catre un inspector trimis de la Minister. Chiar si universitarul iesean care a facutr parte din comisie s-a declarat stupefiat de magaria politica pusa la cale si executata de PD.

Noaptea e bun sfetnic politic

Imediat dupa anuntarea rezultatelor dezastruoase, partidele politice au intrat in fierbere. Motivul? Protejatii care aveau promise posturi au ramas cu buza umflata si s-au dus val-vartej la liderii locali pentru a cere sinecurile promise. Asa se face ca s-a pus de-o reuniune nocturna, la care au participat smecherii politici ai judetului, iar pe post de vinovat fara vina inspectorul general Cojocaru. Acestuia i s-a reprosat, mai ales de catre PD, faptul ca oamenii „cu dedicatie” au ramas pe dinafara. Lui Cojocaru i s-a pus in vedere sa gaseasca o solutie prin care „specialistii” cu carnet de partid sa capete functiile mult dorite. Nu se stie in ce masura a reusit Ovidiu Cojocaru sa impace verzele de partid cu naravasa capra a competentei.

Autoritate profesionalã

Inspectorul Cojocaru s-a arãtat destul multumit de rezultate, “pentru cã 60% dintre oameni sunt titulari, cu tot cu cele 8 posturi ocupate printr-un concurs anterior. As vrea sã se retinã si faptul cã celelalte judete au declansat concursurile de inspectori scolari incã de acum 2 ani, conform metodologiei. La Bacãu insã s-a tot amanat concursul. Dacã s-ar fi dat sesiuni de concurs in loc sã se acorde delegatii, echipa ar fi fost blindatã la ora asta”. Pentru mai departe, acesta a confirmat, printre randuri, faptul cã va acorda delegatii si unora dintre candidatii picati la concurs. “Am fost intrebat ce autoritate profesionalã vor avea acestia dacã n-au fost in stare sã treacã examenul. Dar pe cine sã iau, pe cei care nici mãcar n-au avut curajul sã vinã la concurs? Cine nu s-a prezentat inseamnã cã nu are nici el incredere in ceea ce stie”.

Aida PULPAN
O. MINDRIL|

Adauga un comentariu

*