Economia judetului s-a prabusit: Bacaul ramane de caruta

Judetul Bacau a cazut de pe locul sase pe 17 in privinta cifrei de afaceri a firmelor si este tratat cu flit de autoritatile nationale in privinta investitiilor in infrastructura.

Desi la nivelul administratiei locale persinsta o stare de beatitudine in ceea ce priveste performantele economice ale judetului, datele statistice duc la concluzia ca Bacaul isi pierde pe zi ce trece puterea. Astfel, conform declaratiilor consilierului judetean Ioan Chiriac, liderul „platformistilor” bacauani, judetul Bacau a cazut de pe locul sase pe 17 in ceea ce priveste cifra de afacei realizata de firmele din judet. „Cifra de afaceri globala a firmelor bacauane este cu un miliard de euro mai mica in 2005 fata de 2004” – spune Chiriac. Acest lucru s-ar datora faptului ca investitorii de marca ocolesc judetul: „In afara de cateva lanturi de magazine, in judet nu a mai venit nimeni”. Adrian Iordache, presedintele societatii care administreaza HIT Hemeiusi spune ca, spre deosebire de Bacau, Iasiul a primit 100 de miliarde de lei de la Guvern pentru modernizarea Aeroportului.
Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, este, insa, optimist si considera ca administratia locala isi face treaba. El spune ca Bacaul este pe ruta viitoarei autostrazi de pe coridorul 9, municipiul va primi bani pentru centura ocolitoare a orasului iar in privinta Aeroportului este increzator in promisiunile premierului care a promis la ultima sa vizita ca va ajuta financiar Bacaul. Stavarache spune, insa, ca Aeroportul Bacau nu a primit fonduri de la Guvern pana acum din cauza cererilor de revendicare pentru terenurile din zona. „Nimeni nu-ti da bani pentru ceva ce nu poti face” – a spus el referindu-se la faptul ca, din cauza problemelor juridice, nimeni nu se poate incumeta sa finanteze o lucrare.
Pe de alta parte, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, considera ca problema revendicarilor la Aeroport nu are cum sa incurce treburile. „Instanta nu va da niciun teren la Aeroport mostenitorilor” – spune Benea. Ii va da in alta parte sau ii va da actiuni la Fondul Proprietatea iar Aeroportul nu va fi afectat”. El este de parere ca Aeroportul bacau nu a primit bani de la Guvern, nici macar pentru un gard imprejmuitor, pentru ca nu s-a dorit sa se dea bani pentru Bacau. „Mi se pare usor incorect acest ajutor acordat Aeroportului Iasi” – spune Dragos Benea. Presedintele Consiliului Judetean spune ca va cauta in continuare un consultant care sa gaseasca un investitor pentru concesionarea Aeroportului. Cat despre caderea economica a Bacaului, Benea spune ca Bacaul nu a devenit mai atractiv in 2005 fata de 2004, cand judetul era criticat pentru problemele de imagine. El da vina pe politicienii care nu au reusit sa depaseasca rivalitatile pentru a conlucra: „Pe alocuri am reusit sa mai colaboram, dar nu destul”.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*