„El Pais”: Condamnarea oficială a comunismului în România „pare mai mult o operaÅ£iune de imagine”

Condamnarea oficială a comunismului în România „pare mai mult o operaÅ£iune de imagine”, cu două săptămâni înainte de intrarea ţării în Uniunea Europeană (UE), comentează joi cotidianul spaniol „El Pais”, consultat de Rompres.

„Cu toată agitaÅ£ia provocată, condamnarea oficială a comunismului pare mai mult o operaÅ£iune de imagine, cu două săptămâni înainte de intrarea ţării în UE, decât începutul unei vânători de vrăjitoare, cum sugera (Ion) Iliescu sau, cu atât mai puÅ£in, punctul de pornire al unei dezbateri oneste ÅŸi curajoase despre reconciliere ÅŸi vinovăţie, pentru care democraÅ£ia românească nu este pregătită”, notează El Pais, în reportajul intitulat „Vechi fantasme ale României”.

Potrivit cotidianului spaniol, pare „puÅ£in fezabil” să fie aplicate propunerile cele mai practice ale Comisiei PrezidenÅ£iale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, referitoare la deschiderea arhivelor ÅŸi impulsionarea clarificării adevărului istoric.

„Ar trebui să fie aprobate de oameni politici care au multe motive pentru a dori ca lucrurile să rămână aÅŸa cum sunt”, menÅ£ionează sursa citată.

Dezbaterea, adaugă El Pais, va continua în presă, poate cu mai multă intensitate, cu dezvăluiri zilnice făcute de persoane interesate cu privire la vreun trecut compromiţător şi înfruntări politice de slabă calitate.ROMPRES

Adauga un comentariu

*