Medici, avocati si notari datori la Sanatate

Peste 200 de persoane asigurate direct la sistemul de sanatate din Bacau sunt debitoare la Casa de Sanatate. Cap de afis sunt, culmea!, medici, avocati si notari cu venituri de miliarde de lei anual. Pentru recuperarea datoriilor, CJAS a trecut la executare silita.

Debitul inregistrat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau la acest capitol este de peste 2,1 miliarde de lei vechi. Incredibil, cei care nu onoreaza aceasta obligatie legala sunt persoane care lucreaza in sistem sau obtin venituri fabuloase luna de luna. In topul primilor 10 datornici sunt inscrisi notari, avocati, medici si asociatii familiale.

Medici, avocati si notari, datori la SanatatePrimul loc il ocupa, de multa vreme, notarul public din Onesti Iosif Blagan, care are o datorie de peste 120 de milioane de lei vechi, dupa cum ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtatorul de cuvânt al CJAS Bacau. Urmeaza tot un notar public, din Bacau, Loredana Iacob, cu un debit de 28 de milioane, dar si medici de familie sau stomatologi.

„Aici sunt inscrisi dr. Dalia Lamasanu, medic de familie in comuna Livezi, care are de achitat la fondul de sanatate 35 milioane de lei vechi, medicul stomatolog Maria Pavel, din Bacau, cu un debit de 43,8 de milioane, dar si dr. Dorel Rape, din Slanic Moldova, cu 41 milioane de lei”, mai spune dr. Ichim.

Avocatul Gheorghe Ene, din Onesti, completeaza lista neagra cu un debit de 21,1 milioane lei, la fel ca si av. Nicoleta Cozma, cu 22 milioane de lei. „La capitolul asociatii familiale, in primii zece din top se inscriu AF Martin Toader, AF Carabat Maria si AF Ciobanu Dumitru, care impreuna inregistreaza o datorie de peste 65 de milioane de lei”, a precizat si dr. Maria Tioc, presedintele – director al CJAS Bacau.

Pentru a recupera sumele de la debitori, conducerea Casei de Sanatate a declansat procedura de executarea silita. Mai mult, s-a hotarât ca de anul viitor, in cazul medicilor, in contractul de finantare sa se includa si o clauza potrivit careia acestia nu vor putea intra in relatii contractuale cu CJAS, daca nu fac dovada ca sunt cu plata la zi a contributiei de asigurari de sanatate.

„In caz contrar, nu vom mai incheia cu ei contract pentru prestarea de servicii medicale”, a mai spus categoric dr. Mihai Ichim.

Adauga un comentariu

*