Deţinuţii din întreaga ţară protestează, în speranţa graţierii şi a unor condiţii mai bune

Un proiect de lege, iniţiat de deputatul independent Nati Meir şi care susţine graţierea colectivă a deţinuţilor mai puţin periculoşi, a iscat proteste de masă în majoritatea penitenciarelor din ţară.

Mii de deţinuţi şi-au dat foc hainelor şi lucrurilor din celule, recurgând inclusiv la greva foamei. Revolta deţinuţilor a luat amploare sâmbătă seara, după ora 19,00, după ce televiziunile naţionale au relatat despre protestele deţinuţilor din închisori.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu le-a solicitat ministrului justiţiei, Monica Macovei, şi directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, procurorul Alexandru Şerban, să-i prezinte luni un raport complet asupra situaţiei create prin protestul deţinuţilor, precum şi propuneri pentru remedierea situaţiei.

De altfel, Monica Macovei a participat, duminică, la videoconferinţa organizată de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu directorii penitenciarelor, pentru a avea o imagine de ansamblu a situaţiei protestelor deţinuţilor la nivelul întregii ţări.

Macovei, le-a transmis directorilor de penitenciare să dialogheze permanent cu deţinuţii, să le prezinte exact procedura legală de adoptare a unei iniţiative legislative şi să nu le interzică accesul la activităţile zilnice programate şi la informaţiile furnizate de mass-media.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, s-a delimitat ferm de astfel de acţiuni precum cea iniţiată de deputatul Nati Meir şi a subliniat că acesta nu reprezintă Parlamentul României în penitenciare şi nu are niciun fel de însărcinări din partea Camerei Deputaţilor în închisori. Într-un comunicat de presă, Bogdan Olteanu a atras atenţia că deputatul Nati Meir se reprezintă pe sine însuşi, iar conduita şi orice eventuale încălcări ale legii sunt responsabilitatea şi decizia sa.

Cei mai revoltaţi deţinuţi sunt cei întemniţaţi la Codlea si Jilava, care s-au adresat direct presei, prin intermediul telefoanelor mobile, ripostând în legătură cu respingerea proiectului de graţiere colectivă.

Peste 250 de deţinuţi din Miercurea Ciuc au refuzat, duminică la prânz, hrana, în semn de solidaritate cu colegii lor de la celelalte închisori din ţară.

Persoanele încarcerate au început să se manifeste zgomotos, lovind gratiile cu diferite obiecte. La geamurile celulelor au fost atârnate cearÅŸafuri pe care scria „Libertate”, „Grevă”, „GândiÅ£i-vă ÅŸi la noi, nu numai la cei cu bani”.

detinutiAproape 240 de deţinuţi dintre cei 619, care sunt închişi în Penitenciarul Bistriţa, au intrat de duminică, de la prânz, în greva foamei, solidarizându-se, astfel, cu colegii lor din celelalte penitenciare din ţară. Protestele au început sâmbătă, când un număr de 22 de deţinuţi au refuzat masa de prânz, şi au continuat în cursul zilei de duminică. Deţinuţii au început să bată cu diverse obiecte în grilajele de la geamuri şi au aprins sticle sau cârpe, dar nu au trecut şi la alte acte de violenţă. În ciuda pericolului ca aceste evenimente să degenereze, comandantul închisorii spune că nu le va interzice deţinuţilor să aibă la ei brichete şi chibrituri, pentru că au acest drept şi nu vrea să tensioneze şi mai mult situaţia.

La Focşani, peste 100 de deţinuţi, din cei 800, au refuzat şi ei să mănânce.

Cei aproape 500 constănţeni ai închisorii de maximă siguranţă de la Poarta Albă şi ai secţiei externe din satul Valea Seacă au început protestul tot sâmbătă seara. În cursul zilei de duminică revolta s-a extins şi în corpul central al Penitenciarului Poarta Albă, unde mai mulţi deţinuţi au declarat greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile improprii de trai din închisoare.

La Mehedinţi, un grup de nouă deţinuţi din penitenciarul din Drobeta-Turnu Severin refuză, de două zile, să primească raţia de hrană. Deţinuţii mehedinţeni invocă, în sprijinul deciziei lor de solidaritate cu deţinuţii şi din alte zone din ţară, condiţiile precare de detenţie.

Proteste mai ample s-au înregistrat şi la Botoşani, unde zeci de deţinuţi din Penitenciarul în Regim de Maximă Siguranţă din Botoşani au protestat, sâmbătă seară, faţă de neaprobarea în Parlament a actului normativ care să reglementeze graţierea colectivă.

Câteva sute dintre cei 1.090 de deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au reluat, duminică, manifestările de protest în celule, după ce se liniştiseră în cursul nopţii. Protestatarii au scandat lozinci în care îşi cereau libertatea, în timp ce loveau cu obiecte metalice în gratii. Peste 250 de deţinuţi au refuzat pâinea la dejun în semn de protest faţă de condiţiile din penitenciar. Ei sunt hotărâţi să continue protestele, susţinând astfel proiectul privind graţierea condamnaţilor care au de ispăşit pedepse privative de libertate de până la cinci ani.

După ce, duminică la prânz, circa 200 de deÅ£inuÅ£i din Târgu-Jiu au declanÅŸat o acÅ£iune de protest, aruncând pe geamuri cearÅŸafuri ÅŸi ziare aprinse, au spart panouri din termopan, s-a bătut în ferestre ÅŸi au strigat „Libertate!”, ei s-au liniÅŸtit spre după-amiază.

Situaţia este diferită în închisorile de la Arad şi Oradea, unde condamnaţii au rămas paşnici.

Åži la Craiova, protestele s-au domolit pe la prânz. Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului, „doar sporadic se mai auzea câte o bătaie în gratii”.

În toate închisorile au fost luate măsuri sporite de siguranţă, majoriattea angajaţilor fiind chemaţi de acasă pentru a interveni în cazul în care violenţele vor escalada.ROMPRES

Adauga un comentariu

*