Jocurile video violente afectează creierul adolescenţilor

Jocurile video violente stimulează la adolescenţi activitatea regiunilor din creier legate de emoţii şi reduc răspunsurile zonelor unde se află raţionamentul şi controlul de sine, potrivit unui studiu publicat în SUA, relatează AFP.

„Studiul nostru lasă să se înÅ£eleagă faptul că jocurile violente pot avea efecte diferite pe termen scurt asupra funcÅ£iilor cerebrale de cele ale jocuri non-violente, însă interesante”, a explicat Vincent Mathews, profesor de radiologie la ÅŸcoala de medicină a Universităţii Indiana (nord), principalul autor al acestor lucrări.

Acest cercetător şi echipa sa au efectuat studiul pe 44 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani aleşi la întâmplare şi care nu au avut niciodată probleme de comportament.

Jumătate din grup a jucat timp de 30 de minute un joc video în care personajul său era implicat într-un conflict militar, în timp ce cealaltă jumătate a jucat un joc non-violent, însă antrenant.
După scurgerea timpului, participanţii au efectuat teste pentru a se măsura concentrarea şi inhibiţia în timp ce creierul lor era observat prin utilizarea imagisticii prin rezonanţă magnetică.

Cei din grupul „violent” au prezentat o mai mare activitate în zona amigdalei, locul excitării emoÅ£ionale din creier.

Cei din grupul celălalt au prezent o stimulare mai accentuată în partea prefrontală a creierului legată de concentrarea intelectuală şi controlul de sine, a precizat Mathews.

Adauga un comentariu

*