Åžunca – mâncată în exces – poate cauza apariÅ£ia cancerului

Un consum regulat al sandvişurilor cu şuncă poate determina îmbolnăvirea cu cancer de vezică urinară, conform unui nou studiu, preluat de site-ul Ananova.

Oameni de ştiinţă din cadrul Harvard School of Public Health din SUA au constatat că persoanele care consumă cantităţi mari de şuncă prezintă un risc ridicat cu 59% de apariţie a acestui tip de cancer.

Autorii studiului sunt de părere că o substanţă chimică cu care este tratată şunca, numită nitrosamină, este responsabilă de producerea acestui efect.

„Oamenii pot mânca ÅŸuncă în continuare. Important e să nu facă excese”, a declarat dr. Carol Cooper, unul dintre autorii studiului.

Cancerul vezical este caracterizat prin apariţia unor celule atipice, care se multiplică necontrolabil la nivelul vezicii urinare. Acesta este stadiul iniţial, limitat la nivelul vezicii. Celulele canceroase se înmulţesc şi invadează stratul muscular.

ÃŽn lipsa tratamentului, cancerul se extinde – acesta este stadiul invaziv în care sunt prinÅŸi ganglionii limfatici, organele pelvine (determinând alterări ale funcÅ£ionalităţii rinichilor si colonului) precum ÅŸi alte organe, ca ficatul sau plămânii.

Adauga un comentariu

*