Moni, prinţesa care a uitat de unde a plecat

Ca în orice basm românesc în care şirul epic se încheie cu căsătoria personajelor principale, pare să decurgă şi povestea autohtonă şi arhimediatizată a lui Moni şi Iri. Prinţesa a scăpat de zmeul cel rău şi se bucură de protecţia Făt-Frumosului, în casa căruia se mută şi trăieşte până la adânci bătrâneţi. În cazul lui Moni, personajul negativ a fost sărăcia. Văzută scăpată de această grea povară, prinţesa lui Irinel îşi ignoră originile. Deh, într-un fel se înţelege de ce!

Ceea ce este mai greu de înţeles este răceala cu care Moni îşi tratează rudele sărace. Spre deosebire de Ileana Cosânzeana, „diva” din Bacău s-a dovedit un spirit răzbunător. Probabil, influenţa zmeului cel rău a lăsat urme adânci în sufletul ei „pur”. Când a moştenit oficial jumătate din împărăţie (deh! Făt-Frumosul modern s-a dovedit bun cunoscător al Ilenelor, Romaniţelor, Annelor etc- şi a cerut, în loc de zestre, un moştenitor), Moni s-a văzut văduvită de recunoaşterea înaltului rang la care a ajuns. Prin forţe proprii, fireşte!

monica gabor columbeanuLa nunta secolului, cum au numit-o ziariştii binevoitori (evident la fel de dezinteresaţi ca şi pe atunci domnişoara Gabor), din numerosul clan al frumoasei moldovence nu a venit decât mama miresei. Care şi ea părea din alt basm. Nicio rudă nu a venit să facă plecăciuni în faţa stăpânei imperiului Columbeanu, situat la Izvorani. Acum, uitând că răzbunarea este arma prostului, mama Moni nu le mai răspunde la telefon, iar ca să fie sigură că nu va mai fi deranjată din povestea ei de tot felul de „sărăntoci” şi-a schimbat numărul de telefon, după cum a aflat revista Star.

monica gabor columbeanuFoştii verişori cu care Monica a împărţit şi bune şi rele de-a lungul timpului au ajuns să o considere o ipocrită şi o înfumurată. Ei nu ştiu, pentru că nu se învaţă la şcoală, cum s-a comportat Ileana Cosânzeana după ce a ajuns doamna Făt-Frumos. Moni merită să fie vecină cu Andreea Esca în cărţile de istorie, măcar pentru că a oferit o continuare basmelor care ne-au deschis calea spre visare. Acum, în sfârşit, am aflat cu toţii: sărăcul devenit bogat uită de unde a plecat.

Antena 3

Adauga un comentariu

*