Un nou inceput la Rafo

La ultimele adunari generale ale actionarilor de la Rafo, una ordinara si alte extraordinara, precum si la adunarea generala a creditorilor, care s-au desfasurat in aceeasi zi, au fost luate cateva decizii extrem de importante pentru rafinaria onesteana.

Prima decizie, luata la adunarea generala a creditorilor rafinariei, a fost acordul de prelungire, cu inca un an de zile, a planului de reorganizare judiciara a firmei Rafo, decizie care indeparteaza pericolul de faliment, ce pandea societatea pana acum. Masura nu a fost comentata prea mult de oficialii Rafo, insa fostul manager general, Marin Anton, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca procedura era prevazuta de lege.

Datoriile au fost din nou convertite in actiuni

O a doua decizie importanta, luata la adunarea generala extraordinara a actionarilor de la Rafo, a fost reconversia datoriilor in actiuni, avand drept efect schimbari importante in structura actionariatului. In urma acestei masuri, statul roman a revenit printre actionarii rafinariei, insa procentul majoritar (54 %) este detinut tot de firmele controlate de rusul Iakov Goldovskiy si bulgarul Todor Batkov (BKP, Calder si Raglam), in special prin intermediul companiei austriece Petrochemical Holding.

Dupa reconversie, statului roman (reprezentat de Ministerul de Finante, AVAS si Directia Generala a Vamilor) i-ar reveni doar 42 % din actiunile Rafo. Insa procentul detinut de stat ar putea fi si mai mult diminuat, dupa disparitia AVAS din aceasta ecuatie, conform unor precizari facute in ziua in care s-au desfasurat adunarile generale de la Rafo, in cadrul unei conferinte de presa la care a participat si Goldovskiy. “Saptamana trecuta, am terminat toate platile catre AVAS si am indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare – a sustinut Iakov Goldovskiy. Am achitat tot, mai putin ce datoram Ministerului de Finante si Vamii, adica in jur de 250 milioane de dolari”.

Doua neclaritati

Desi omul de afaceri rus a facut – in cadrul conferintei de presa – multe precizari legate de Rafo, la fel cum a facut-o si fostul manager general, Marin Anton, au ramas neclare doua aspecte, destul de importante. Primul se refera la acceptarea reconversiei de catre creditori. Pana acum s-a opus AVAS, in calitate de creditor, care a mai reusit o data sa anuleze – in instanta de judecata – o hotarare privind reconversia datoriilor in actiuni, datand din martie 2005. Daca Rafo si-a achitat datoriile catre aceasta institutie, AVAS nu mai are calitatea de creditor si nu se mai poate opune, insa Vamile si Finantele o pot face.

Nici Goldovskiy, nici Marin Anton nu au precizat daca cele doua institutii vor face sau nu contestatie, insa fostul manager general a subliniat ca masura este legala, intrucat planul de reorganizare prevede realizarea conversiei datoriilor in actiuni. Neclara a ramas si structura exacta a actionariatului: desi s-a spus ca firmele BKP, Calder si Raglam, controlate de Goldovskiy si Batkov, ar detine, dupa reconversie, 54 % din actiunile Rafo, Marin Anton a sustinut altceva, la un anumit moment dat.

El a afirmat ca Goldovskiy si Batkov reprezinta, ca persoane fizice, actionariatul de la Rafo: rusul cu 80 % din actiuni si bulgarul cu 20 %. Informatia aparuse si in presa centrala, cu mai bine de o luna inainte.

Contractul de novatie si datoriile istorice – eterna poveste

Nerezolvata a ramas si problema datoriilor istorice, desi Iakov Goldovskiy spune ca a facut toate demersurile in acest sens. “Saptamana trecuta, am trimis o scrisoare la Ministerul de Finante, cu propuneri concrete pentru cumpararea acestor creante, si speram intr-o hotar=re pozitiva a ministerului – a sustinut omul de afaceri rus. Dorim sa achitam toate datoriile, ca Rafo sa functioneze normal, iar noi sa demaram tot programul investitional”. Chiar si daca s-ar rezolva cu plata datoriilor, Goldovskiy a precizat ca tot va mai trebui aprobat si contractul de novatie, prin care Calder a preluat pachetul majoritar de actiuni la Rafo, pentru ca e un pas juridic prevazut prin lege.

“Speram sa se pronunte novatia pana la sfarsitul anului si sa devenim proprietari de drept ai rafinariei – a mai spus Iakov Goldovskiy. Daca noi ne-am indeplinit toate obligatiile, nu exista niciun motiv ca AVAS sa nu aprobe novatia”. La adunarea generala ordinara a actionarilor de la Rafo, principala decizie a fost legata de schimbarea administratiei si a conducerii rafinariei, asigurate pana acum de firma V & V Trading Company, managerul general Marin Anton si directorul general Paul Ivascu.

Activitatea acestora a fost apreciata pozitiv de actionarii Rafo, inclusiv printr-un comunicat de presa semnat de Todor Batkov. Noua administratie va fi asigurata de firma olandeza IVG Investment & Management, cu belgianul Andre Geens la conducere, iar din echipa executiva mai fac parte Daniel Goldenberg si Jean-Marie Verlinden. Toti acestia au fost deja instalati in functiile de conducere.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*