Fabio Cannavaro – învingător, scontat, al Balonului de Aur 2006

Fundaşul italian, în prezent la Real Madrid, Fabio Cannavaro a fost desemnat, luni, la Paris, cel mai bun fotbalist din Europa în anul 2006, primind trofeul instituit de revista France-Football, Balonul de Aur, în urma unui vot la care au participat jurnalişti europeni solicitaţi de publicaţia pariziană.

Căpitanul echipei Italiei campioană mondială, în vârstă de 33 de ani, îşi înscrie pentru prima oară numele în palmaresul prestigiosului trofeu, cu un total de 173 puncte, devansându-i pe compatriotul său, portarul Gianluigi Buffon, de la Juventus Torino, care a primit 124 de puncte, ÅŸi pe atacantul francez de la Arsenal Londra Thierry Henry – 121 puncte.

Cannavaro îi succede brazilianului Ronaldinho, situat, anul acesta, abia al 4-lea, deşi a cucerit Liga campionilor, clasarea fostului laureat indicând faptul că anul acesta, aşa cum este şi normal, prestaţiile la Cupa Mondială au fost decisive. Al 5-lea, cu toate că a avut o ieşire din scenă dezastruoasă, s-a situat, totuşi, francezul Zinedine Zidane, cu 71 puncte.

Fabio Cannavaro, 105 selecţii în Squadra azzurra, este al 5-lea italian şi al 5-lea jucător de la Real Madrid încoronat de France-Football, reprezentând, totuşi, o raritate în palmaresul trofeului, prin poziţia de apărător ocupată. Eficienţa în detrimentul eleganţei, se poate spune, dar mai ales siguranţa şi acel aer de stăpânire de sine, cu adevărat imperial, conducătorul absolut al unei apărări care nu a cedat în întreaga Cupă Mondială de anul acesta decât de 2 ori, odată printr-un autogol, a doua oară prin penalty.

Napolitan de origine, Fabio Cannavaro a debutat ca profesionist în 1993, fiind însă rapid cedat la Parma, unde va rămâne 7 sezoane, între 1995 şi 2002, timp suficient pentru a cuceri o Cupă UEFA, în 1999. Avându-l printre coechipieri pe un anume Gianluigi Buffon. În aceeaşi perioadă, a debutat în echipa naţională, unde a ajuns la 105 selecţii, în ciuda unui fizic mai degrabă modest, cu o înălţime de numai 1,76 m.

În 2002, pleacă de la Parma pentru două sezoane la Internazionale Milano, pentru a ajunge la Juventus în 2004, echipă, campioană 2 ani pe teren, dar pedepsită cu retragerea titlurilor, pe care o părăseşte, cu inima îndoită, din cauza scandalului binecunoscut, pentru Real Madrid.
ROMPRES

Adauga un comentariu

*