Maghiarizare cu forta la Racaciuni

Intentia Fundatiei „Szent Ferenc”, din Deva, si ACMM de a infiinta la Racaciuni Fundatia „Baba Maria” continua sa provoace controverse. Se fac presiuni asupra Consiliului Local din comuna de a-si da acordul de principiu pentru demararea lucrarilor.

La manifestarea organizata la Racaciuni in mai 2005 a participat si sotia presedintelui Ungariei, pazita cu strasnicie de SPP si politisti. Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova(ACMM) a ales drept loc pentru infiintarea unei scoli cu predare in limba maghiara un teren situat extravilan si cumparat de ACMM contra sumei de 87.000 euro!

primaria racaciuni In ciuda faptului ca nu are autorizatie de constructie, in mai 2005 au fost prezenti primarul comunei, prefectul, subprefectul, precum si alte autoritati judetene, iar simpla lor prezenta autoriza intr-un fel acea ilegalitate!

Intentii clare!

Calugarul franciscan Csaba Boijte se ocupa de Fundatia „Szent Ferenc” din Deva. Aceasta si Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova au initiat un proiect pentru infiintarea unui liceu in Moldova, terenul destinat constructiei fiind achizitionat la 25 km de Bacau, la Racaciuni. Pentru sprijinirea acestei initiative, organizatorii au editat „cupoane de caramida”. Iata ce se scrie in apelul lansat de Fundatia „Szent Ferenc”: „Maghiarimea din Moldova (!?) desi, practic niciodata n-a avut invatator si preot maghiar, a pastrat pana in zilele noastre limba maghiara si aceasta minunata cultura maghiara…Inainte de Trianon, grupul etnic maghiar care traieste la est de Carpati a fost singurul grup etnic maghiar din afara granitelor…

Sarcina noastra este transmiterea limbii si culturii pentru copii…Obiectivul nostru principal este asigurarea unui invatamant de calitate, avand in vedere ca, din comunitatile ceangaiesti, foarte putini copii isi continua studiile elementare in licee, aproape ca nimeni nu mai ajunge la facultate…Dintre cei 300.000 de romano catolici(!), care probabil au origine maghiara, astazi doar 60.000 vorbesc limba maghiara, printre care se afla si 8 – 9.000 scolari. Este obligatia noastra sa ne preocupam de cei 9.000 de copii care inteleg si vorbesc limba maghiara, trebuie sa infiintam in sate reteaua de scoli elementare cu invatamant maghiar, trebuie sa infiintam un liceu care poate deveni o institutie de invatamant central in regiune”(!)

Lucrarile de la… Magyarfalu n-au inceput!

„La rascrucea drumurilor se pot observa troite in culori vii dupa ce lasand in urma Bacaul si Adjudul intram in curba ajungand in localitatea Magyarfalu (?), din judetul Bacau…”. N-ati ghicit care localitate din judet poarta acest nume? Va spunem noi, Racaciuni! Trecem peste descrierea locului, total neconforma geografic si ajungem la presiunile facute de ACMM si Fundatia „Szent Ferenc” asupra Consiliului Local al comunei Racaciuni („Magyarfalu”!), pentru ca acesta sa-si dea acordul de principiu in vederea obtinerii autorizatiilor necesare pentru inceperea construirii liceului.

„Pentru constructia unei scoli pe acel teren, Consiliul Local nu a eliberat nici o autorizatie de constructie. Este un teren extravilan, trecut in intravilan fara aprobarea Consiliului Local. Schimbarea destinatiei unui teren agricol o aproba doar Consiliul Judetean”, ne-a declarat primarul comunei Racaciuni, Vasile Ichim.

„Vom sesiza si Dioceza Iasi, vom solicita parerile preotilor din zona, ale directorilor de scoli si ale parintilor”, afirma consilierii locali din Racaciuni. O parte dintre acestia considera ca intentia de maghiarizare este certa, de vreme ce se doreste ca fiii romano catolicilor sa fie „educati in limba maghiara”!

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Renovemillieres@aol.com a zis:

    Nu am inteles de ce spuneti maghiarizarea cu forta si nu spuneti ca am fost ROMANIZATI cu forta incepind din anii 60 Sint nascut in CLEJA si traiesc in FRANTA.In anii60 cind intrat in cl.1. d-stra var fi placut sa va oblige sa vorbiti ceangaiasca in loc de limba ROMINA?

  2. romania mare a zis:

    bai ceangau prost, in franta in clasa intii inveti in franceza sau ceangaiasca?

  3. ciangok besed inseamna vorba corcita.Multi ceangai se duc la lucru in Ungaria si nu inteleg limba maghiara……

  4. Pentu ceangaul din cleja,care traieste in Franta,
    Din cate stiu si in Franta sunt calugari franciscani.Fa apel la ei sa-ti faca scoala pentru copii d-tale in limba ceangaiasca.Sigur vei reusi.

  5. Fr. de Don Calabria a zis:

    Racaciuniul are numai de castigat!!!
    De ce sunteti asa de inapoiati oare, voi ce va ocupati de articole despre ceangai. Nu am auzit macar odata pic de adevar in legatura cu noi: CEANGAII!
    Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, dar ceangaii deja si-au dovedit apartenenta. Si-au dat copii la ore de limba MAGHIARA. Deci? Ce tot puneti povere acestei etnii sau minoritati, cand si asa au avutde suferit destul, tocmai din cauza invatatilor care au reusit sa nascoceasca o(!) idee, precum ca ar fi ardeleni romani. Batrinii nu au vorbit romaneste in prealabil. Au invatat ulterior si au avut grija ca graiul lor stramosesc sa-l deie mai departe copiilor lor. Aztazi suntem mandri de ceangai. Oriunde am merge in lume, auzim numai de ei. Nu de mult, de la Londra am primit fotografii de la un prieten englez preot. Mi-a scris doar cateva randuri. Spicuiesc catebva idei: „sunt altii decat romanii romani”, „au alte maniere, mai civilizate, parca nu-s din romania”, „lucreza bine si invata foarte usor engleza, parca ar avea practica in invtarea limbilor”. Ce sa mai… Sunt lucruri evidente. Mi-e mila de cerneala pierduta in zadar, si nu nastem decat discordie si ruptura fata de aceste fiinte care ni sau alaturat pe vecie. Ne duc obiceiurile in lumea toata. Obiceiuri de pe tarimul romanesc.
    Racaciunul nu pierde nimic, ci castiga enorm. Respect si finante.
    Cu toata stima si respectul, dar si cu dorinta si speranta, ca intr-o zi vom citi si adevar…
    Frate de Don Calabria

  6. Primar "Erou al DEMOCRATIEI" a zis:

    Oricum s-ar chema acest primar, merita titlul de EROU AL DEMOCRATIEI. Se distinge prin SPIRIT DE ECHIPA, nu face distinctie si diferentiere de rasa si culoare. Nu de mult a fost un referendum intr-un sat de ceangai al comunei racaciuni, care nu a reusit scopului prevazut. Primarul nu a actionat in nici un fel sa frineze acesasta ruptura. A lasat oameni sa arate ce vor. Deci este si DEMOCRATIC. Ajuta in orice initiativa individuala sau in asociere de intreprindere in afaceri. Are o echipa „multifunctionala” in jurul sau. Nu am auzit niciodata de vre-o tentatie coruptiva. Nu am auzit sa fi apelat la vreun ajutor cu dedesubturi (cum am auzit deja intr-o comuna de dincolo de Siret, unde un tanar PSD-ist ar fi vrut sa ajunga primar, din bani de la UDMR, iar acum face lucrari pentru Romania Mare, si linge talpa la PNL-isti..etc. Dezgustator). Deci LOIALITETA maxima fata de consateni IN PRIMUL RAND.
    Propun ecestui sait sa initieze un concurs de obtinere al unui titlu de acest gen. Ar fi si un lucru popular si dragut in acelasi timp.

  7. ceangaiescu tivadar a zis:

    pt observator: Pentru ce mai ceri opinia adevarata daca-ti „rezervi dreptul” de nu o publica. Ce facem? Ungurizam Romania. Halal primar!Bravos!

  8. CIANGAII NU-S NICI BENZINA NICI MOTORINA EI SUNT GAZOLINA ASA SI CA OAMENI MAI PE ROMANESTE NICI CAL NICI MAGAR

  9. Fr. de Don Calabria a zis:

    Nicoara!
    Mai incet cu prezicerile. Nu esti profet, in orice tara ai fi. Cand pui foc, gazolina explodeaza cand nu te astepti. Nu cred ca doresti razbelistea ceangailor. Slava Domnului, nu au conducatori si agitatori, iar Actiunea Catolica are grija sa formeze Romani cu adevarat din ei. Vor uita de limba aceea asa de grea, care nua m reusi sa o invat. Deci e o limba cam draceasca.
    „Gazolina”, „draci”… foc si para.

  10. Ar cam trebui sa va fie rusine !!!!!!!!!!!
    Ma refer la cei care cred ca tradarea de neam si tzara este o chestie minora ! Daca va considerati maghiari , de ce nu trecetzi Tisa ? Credeti ca vetzi fi tratati cu paine shi sare , nu ?
    Uitatzi ca iubitzii vostrii stramoshi au trecut prin foc shi sabie jumatate din Europa in drumul lor catre Pannonia , ca de 1000 de ani le curg balele dupa un pamant care nu le apartine ?
    Credeti ca ma refer la Romania ?
    Toate tarile Europei care au granitza cu Ungaria au avut , mai devreme sau mai tirziu , de-a face cu acest popor nomad , singeros , nerecunoscator shi daca se mai pune tradator .
    Dar nu asta ar fi problema .
    Noi suntem de vina : romanii .
    Avem multe uscaturi printre noi , micimi care pentru un blid de linte a vinde-o shi pe mama care i-a nascut .
    Asha ca fratzilor sa nu ma mai mire faptul ca nishte neica-nimeni se trezesc sa ceara autonomie shi alte baliverne separatiste , intr-un stat care se considera shi se vrea unitar . Dar care numai se vrea …………..
    Am incercat sa va educam , mai draga , dar singele lui Gingis Han e inca in fierbere !
    Rusine !

    P.S.
    fra de don calabria , pentru un catolic eshti cam singeros !
    Unde e faza aia cu intorsul obrazului ?
    ce gazolina ? ce foc ? nu atzi omorit destui ? ma mir ca Biserica Catolica mai are tupeu sa deschida gura , la cit singe nevinovat are pe miini !!!!!!!!!!!
    ( noroc ca mai sunt shi oameni bine intentionatzi )

  11. foarte frumos romanilor!bine ca voi aveti tupeu sa le dati moldovenilor cetetenia numai cu o cerere!tot respectul pentru ceangai.oriunde in lume te-ai intalni cu ei au acel respect fata de am pe care voi cei care va credeti romani facatori de tara nici nu stiti ce inseamna.tineti partea tiganilor mai bine.sa ramana ei in romania,ceangai merita mai mult.aricum in romania nu au decat sa invete pe romani civilizatie.as dori la orice roman sa fie atat de atacat pentru limba lui ca un ceangau,si atunci va intelege tot.

  12. Lectura
    Raportul de mai jos a fost prezentat de catre presedintele Romaniei Traian Basescu in fata parlamentului Ramaniei in data de 18 dec. 2006. Cu toate ca mai e mult pana la adevar, cred ca lucrurile vorbesc de la sine. Dealtfel, acest raport poate fi studiat pe site-ul Administratiei Prezidentiale la urmatoarea adresa: http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT%20FINAL_%20CADCR.pdf
    COMISIA PREZIDENÅ¢IALÄ‚
    PENTRU ANALIZA DICTATURII
    COMUNISTE DIN ROMÂNIA
    RAPORT FINAL
    BucureÅŸti
    ***
    Extras de la pag. 536 a documentului de mai sus.

  13. cel mai tare primar ..traiasca PSD-ul..

  14. nu va este rusine stiti cum e ceangaul trage acolo undei pica ceva ca an inima lor se simt romani oameni saraci care pentru o viata mai buna asi vand si sufletul eu sant ceangau dar ma consider roman traiesc an budapesta si credeti ca mau purtat pe tava ca sant ceangau am fost si sant considerat roman spre bucuria mea . politicieni vor sa traga foloase ca sa fie renumiti si sa poata fura cat mai mult si de la statul roman si de la statul maghiar

  15. Sunt foarte neplacut surprins de un anume anonim ce arunca pareri destul de controversate si lipsite de bun simt sub o titulatura ce nici nu-i stie rostul si nici nu o scrie corect! Domnule „frate de Don Calabria”, te-as intreba cine este acest om „Don Calabria”…dar consider ca ai destule lacune ca sa poti raspunde lucid! Toate consideratiile tale sunt false si straine atat de Biserica Romano-Catolica cat si unui „frate de Don Calabria”! Daca vrei sa fii auzit iesi la iveala cu adevarata ta identitate, e un risc dar cine nu risca nu castiga!
    Nu-ti fie rusine cu numele tau stimate „Fr. de Don Calabria”!
    Tot respectul meu pt voi toti!
    Traiti-va identitatea respectand locul unde traiti!

Adauga un comentariu

*