Sanatatea bacauana intra in coma

Situatia spitalelor bacauane din judet este de-a dreptul tragica. Bugetul anual al Casei de Sanatate a fost alocat numai pentru primele 10 luni. Pentru noiembrie si decembrie nu mai sunt bani nici pentru salarii. Ambulanta risca si ea sa-si inchida portile. Este nevoie urgenta de o rectificare bugetara, insa aceasta intarzie sa apara.

Toate spitalele din judetul Bacau sunt la un pas de colaps financiar. Bugetul alocat in acest an a acoperit cheltuielile doar pentru primele 10 luni. Pentru noiembrie si decembrie, situatia este inca incerta. Rectificarile bugetare de pana acum nu au acordat niciun leut pentru activitatea din spitale. Doar in luna octombrie, spitalele au primit circa 22 miliarde de lei vechi, insa banii au fost folositi pentru regularizarea serviciilor realizate fata de cele contractate. In aceste conditii, managerii unitatilor sanitare din intreg judetul sunt sceptici in privinta acoperirii tuturor cheltuielilor, in special cu salariile si materialele sanitare. Si asta mai ales ca s-au acumulat deja datorii catre furnizori. Numai Spitalul Judetean de Urgenta are bifat la acest capitol peste 68 de miliarde de lei, din care 51 de miliarde, la medicamente, iar peste 5 miliarde sunt facturi care au depatit termenul legal de decontare.

Angajatii de la Ambulanta ar putea ramane neplatiti

Si angajatii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau se tem ca nu isi vor primi salariile daca pana la sfarsitul lunii daca nu va fi rectificat bugetul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Descoperirile financiare sunt insa si pentru alte servicii medicale furnizate de unitate. „Traim de la o zi la alta, ca de fiecare data, spune dr. Sorin Enescu, directorul Ambulantei. Bugetul de investitii a fost zero, la fel ca in fiecare an. Avem nevoie de bani pentru achizitii de aparatura, defibrilatoare, ventilatoare, truse de intubatie, targi, aparatura de respiratie, incubatoare pentru nou-nascuti, echipamente pentru personal, iar in ceea ce priveste medicamentele si materialele sanitare se lucreaza numai cu stocuri de urgenta”.

Minusuri si la alte capitole

Sanatatea bacauana intra in comaCriza din sistemul sanitar isi arata coltii si pentru alte servicii medicale. Circa 1.000 de bolnavi nu pot beneficia de spitalizare pentru ca nu mai au loc. Aproape in fiecare sectie din Spitalul Judetean, zeci de pacienti isi asteapta randul la internare, iar cei care au cel mai mult de suferit din aceasta cauza sunt persoanele cu afectiuni cardiologice, neurologice si gastroenterologice, majoritatea lor persoane in varsta.

Si in Policlinica spitalului, programarea pacientilor pentru diferite investigatii medicale a devenit deja o rutina. La radiologie, radioscopie sau ecografie, listele de asteptare se intind pana la anul.

Liste de asteptare pentru dispozitive medicale

Circa 1.300 de persoane isi asteapta si ele randul la Casa de Sanatate pentru a beneficia de un dispozitiv medical. „La dispozitivele auditive mai sunt cereri si din 2005, insa am dat prioritate copiilor si salariatilor, recunoaste chiar dr. Maria Tioc, presedintele Casei. Sunt in asteptare cazurile care nu reprezinta urgente”. Cele mai mari solicitari sunt pentru protezele auditive si cristaline. Bugetul de 7,8 miliarde de lei alocat in acest an pentru decontarea acestor cheltuieli a fost deja epuizat inca din luna aprilie, iar suplimentarea de inca 1,1 miliarde de lei a fost si ea terminata. Din pacate pensionarii, cei care formeaza grosul listei, sunt din nou lasati la urma.

Salvarea: rectificarea bugetara

Colacul de salvare – rectificarea bugetara. O spune chiar si dr. Tioc. ” Noi am trimis necesarul de fonduri la Casa Nationala de Sanatate inca din luna septembrie. Asteptam”. „Cu cat vin mai tarziu banii, cu atat se va cheltui mai putin. Probabil ca asta se si vrea de la nivel central”, adauga si dr. Mihai Ichim, seful Corpului de Control al Casei de Sanatate Bacau. In cazul in care rectificarea bugetara intarzie, spitalele si Ambulanta risca sa-si inchida portile. Sau isi vor incheia anul bugetar cu datorii de miliarde de lei.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*