Politica si vanitatea dau extemporal in scoli

Concursul de inspectori scolari vine cu cel putin doua situatii interesante de urmarit in evolutia lor. Este vorba despre cazurile mult-mediatizate Horodnic si Harasemciuc.

Scoala 19 sau ISJ?

Intrebat daca si-a depus dosarul la concursul de inspectori din propria vointa sau a fost „convins” sa o faca, Nicu Harasemciuc, actualmente profesor de fizica la Scoala „Al. I. Cuza”, ne-a precizat ca nu e nicio presiune politica la mijloc.

Reamintim ca Harasemciuc a castigat concursul pentru postul de director la Scoala 19, insa fosta directoare, Doinita Sarbu, „cu sprijin politic chiar de la primar”, a depus contestatie pentru a castiga iar sefia. Situatia se rezolva daca Harasemciuc trece probele concursului de inspectori. Acesta este gata sa renunte la Scoala „Cuza” pentru ca „daca nu te vrea cineva pe post, nu are sens sa lucrezi impotriva curentului. Stiu ca se zvoneste mi s-a pregatit locul sa intru la ISJ, dar nu mi-a spus nimeni retrage-te de la 19”.

Manole Chiriac, liderul SLI Bacau banuieste totusi ca in acest caz, Inspectoratrul si-a luat masuri de precautie. „La Scoala 19 sunt alte interese, dar la ISJ, nici nu pierde, nici nu castiga Stavarache”.

ISJ sau „Ferdinand”?

Ferdinand BacauPe de alta parte, „marele absent” al concursului de inspectori, profesorul Adrian Horodnic, sustine ca vrea sa fie director la Colegiul National „Ferdinand I”. Acesta a dat in 2004 concurs si sustine ca mandatul sau se finalizeaza in 2008. Desi inspectorul scolar Ovidiu Cojocaru aproape ca l-a rugat sa se prezinte la concursul de inspector de management, Horodnica refuzat si a depus cerere sa revina manager la „Ferdinand”.

De ce a refuzat Horodnic sa se prezinte la concursul de inspector scolar? Simplu, pentru ca ar fi pierdut scaunul de la „Ferdinand”, scaun care este pentru el „solutia de avarie” in cazul in care ar avea probleme la Inspectorat. Potrivit surselor oficiale, de fapt, Horodnic nu tine deloc sa revina ca director la colegiu, postul de inspector fiind mai atractiv. Insa doar daca este detasat din postura de manager la „Ferdinand”.

Nici profesorii din colegiu nu agreaza ideea de a-l avea iar ca sef. Conform legendelor din liceu, „acesta asculta pe la usi sa vada daca sunt profesorii la ore. Sau se ocupa de lucruri de care in mod normal se ocupa contabilii care fac aprovizionarea. Spre exemplu, verifica bonurile de cantina ca sa vada cati au fost la masa si cat s-a consumat”.

Ghiorghi Iorga, director cu delegatie, marturiseste ca „mi-as dori sa raman director pentru ca am inceput aici niste lucruri. Dar, daca lucrurile vor evolua altfel, exista varianta ca eu sa ma duc inspector de management cu delegatie, propunere primita din partea inspectorului Cojocaru”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*