Irina Jianu: Nu i-am dat mita lui Nastase

Invitată la „Sinteza Zilei”, Irina Jianu a dezminţit faptul că i-ar fi dat mită lui Adrian Năstase. Mai mult, ea a adăugat că nici măcar vizitele în China, alături de Dana Năstase, nu au fost în număr de şase.

irina jianu„Am fost doar de două ori în China şi nu am ajutat-o pe Dana Năstase să aducă nimic de acolo”, a declarat ea. În ceea ce priveşte numirea sa în funcţia de inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Irina Jianu a declarat că a fost numită de Miron Mitrea, iar Adrian Năstase nu a avut nimic de-a face cu aceasta. „Pentru mine nu a fost o afacere această funcţie”, a mărturisit Jianu.

Procurorii DNA au blocat conturile fostului prim-ministru Adrian Năstase, trimis în judecată, împreună cu soţia, pentru luare de mită, în dosarul Zambaccian Eurografica. Valoarea mitei pe care procurorii spun că ar fi luat-o fostul premier trece de 1 milion 300 de mii de euro. De la partid, Adrian Năstase primeşte un sprijin neaşteptat, din partea lui Marian Vanghelie, preşedinte executiv al PSD Bucureşti. Vanghelie spune că Năstase nu are de ce să se autosuspende din partid, aşa cum sugerase şeful PSD Sector 1. În viziunea lui Vanghelie, ancheta termopanelor a fost neconvingătoare. PSD Bucureşti va rediscuta cât de curând şi avertismentul dat de Organizaţia Sector 1 fostului preşedinte executiv al PSD. Adrian Năstase:

Adrian Năstase a fost marţi dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru audieri într-un al doilea dosar de corupţie, în care este acuzat de dare de mită. Vizita survine la numai o zi după ce fostul premier a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul Eurografica. Adrian Năstase va ajunge în faţa judecătorilor pe 14 decembrie. Alături de el vor fi judecaţi soţia sa Dana, Irina Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Vasile Mihai Cristian, administratorul firmei Eurografica. Potrivit comunicatului DNA, „în perioada 2001-2006, folosind autoritatea şi influenţa rezultate din funcţiile politice şi administrative ocupate în stat, Adrian Năstase a comis mai multe infracţiuni de corupţie prevăzute de legea 78/2000, antrenând şi alte persoane”.

Năstase este acuzat de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, infracţiuni de pe urma cărora fostul premier ar fi obţinut, în total, peste 1 milion 300 de mii de euro. Pentru toate aceste acuzaţii, fostul premier a fost trimis luni în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reacţia lui Adrian Năstase: Fostul premier acuză decizia procurorilor ca fiind urmarea presiunilor politice. „Un întreg sistem a fost pus să fabrice acest dosar” a declarat el. Dosarul Zambaccian, un dosar cu originea în vara lui 2004, a fost redeschis în urmă cu exact un an. De atunci, acuzaţiile s-au înmulţit, la fel şi pistele pe care au mers procurorii. De la felul în care Năstase a cumpărat terenul au ajuns la tâmplăria termopan din China şi la afişele din campania pentru Preşedinţie, din toamna lui 2004.

Acuzaţiile procurorilor
Fostul premier ar fi obţinut mită de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Potrivit procurorilor, soţii Năstase ar fi introdus în România, ilegal, prin intermediul firmei Vertcon din Bacău, 12 containere cu bunuri achiziţionate din China: materiale de construcţii, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic. Soţii Năstase ar fi apelat la firma Vertcon din Bacău, pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că importurile se efectuează cu respectarea legislaţiei vamale. Iar Irina Jianu ar fi întocmit documente false pe baza cărora mărfurile respective au fost aduse şi vămuite în România.

Irina Jianu, inculpat ̨n dosarul Zambaccian РEurografica
Numele Irinei Jianu apare şi în legătură cu afişele pe care Adrian Năstase le-ar fi primit în campania pentru preşedinţie, plătite o parte de aceeaşi firmă Vertcon, dar şi de Eurografica, al cărei administrator este şi el acum trimis în judecată. Cele două firme ar fi plătit din bani proprii materiale publicitare de peste 800.000 de euro pentru candidatul Adrian Năstase. Cheltuielile au fost disimulate sub forma unor cheltuieli publicitare proprii ale firmei.

Antena 3

Adauga un comentariu

*