Condiţiile lui Stolojan pentru aşezarea la masa negocierilor cu PNL

Călin Popescu Tăriceanu afară din fruntea PNL şi de la Palatul Victoria, un preşedinte interimar până la congresul extraordinar, reprimirea tuturor excluşilor în partid, a Monei Muscă urmând să fie amânată sunt cele mai importante condiţii pe care Stolojan le impune PNL pentru reconcilierea liberală.

Theodor StolojanTheodor Stolojan a declarat, pentru NewsIn, că „desemnarea unui preÅŸedinte interimar, altul decât unul apropiat grupului lui Călin Popescu Tăriceanu, ar fi garanÅ£ia că alegerea unei noi conduceri a PNL este corectă, ÅŸi nu în spirit de gaÅŸcă.”. Nominalizarea lui Gheorghe Flutur în aceată postură, avansată de Valeriu Stoica, este, în opinia lui Stolojan, „foarte bună”, dar, precizează fostul premier, mai pot fi ÅŸi alte persoane. Stolojan a spus că în cadrul platformei se stabileÅŸte persoana pe care o propun la conducerea interimară a PNL, care să asigure corectitudinea alegerilor la congres, în PNL existând mai mulÅ£i liberali capabili „să fie corecÅ£i, să nu facă parte din grupul petroliberalilor”, între aceÅŸtia numărându-se, în opinia lui Stolojan, ÅŸi Gheorghe Åžtefan, preÅŸedintele de NeamÅ£ al PNL.

Fostul preÅŸedinte liberal a enumerat, pentru NewsIn, condiÅ£iile pe care le prezintă PNL pentru aÅŸezarea la masa discuÅ£iilor. ÃŽn primul rând, ca ÅŸi Valeriu Stoica, fostul lider al PNL, Stolojan vrea ca preÅŸedintele în exerciÅ£iu, Călin Popescu Tăriceanu, să se retragă de la conducerea partidului ÅŸi din cea de prim-ministru. „Un congres organizat de gaÅŸca lui Tăriceanu ar fi o farsă”, a spus Stolojan.

O a doua condiÅ£ie a platformiÅŸtilor, formulată de Theodor Stolojan, este reprimirea în rândul PNL „a tuturor membrilor excluÅŸi din partid pentru delict de opinie”. „Sau toÅ£i, sau deloc”, a precizat fostul preÅŸedinte PNL, referindu-se în egală măsură la el însuÅŸi ÅŸi Valeriu Stoica, la Cristian Boureanu ÅŸi Raluca Turcan, la Ioan Oprea, preÅŸedintele Academiei Ioan Cuza, de la IaÅŸi. Fostul preÅŸedinte al liberalilor a precizat că nu este ÅŸi cazul Monei Muscă, pentru că ea a fost exclusă din PNL din cauza colaborării cu Securitatea, iar revenirea sa în partid ar putea apărea numai „după ce îşi va fi rezolvat problema în JustiÅ£ie”.

ÃŽn opinia lui Theodor Stolojan ar fi, de asemenea, inacceptabil ca liderii PNL în funcÅ£ie să-i propună funcÅ£ii onorifice sau să împartă ierarhia liberală între grupurile Tăriceanu ÅŸi Stolojan. „Nu intrăm la mica împărÅ£eală. Problema mea nu Å£ine de funcÅ£ii. Am renunÅ£at la mandatul de deputat, la funcÅ£ia de consilier prezidenÅ£ial. Eu vreau să revenim la PNL la muncă, la refacerea credibilităţii, nu la funcÅ£ii”, a spus Stolojan într-o declaraÅ£ie pentru NewsIn.

Fostul premier a dorit să explice sintagma „grup parazitar”, pe care o foloseÅŸte insistent în ultimele zile atunci când se referă la Călin Popescu Tăriceanu ÅŸi apropiaÅ£ii săi, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban. „Eu nu insult PNL când folosesc această formulă. Partidul a muncit, are rezultate. Tăriceanu, în schimb, parazitează partidul, pentru că el ÅŸi grupul restrâns care-l înconjoară consumă zestrea de credibilitate pe care PNL o avea la finele lui 2004. Grupul parazitar nu a adăugat valoare, ci a consumat credibilitate. Åži, ca orice parazit, trebuie să plece. Trebuie dat afară”, a mai spus Stolojan.

NewsIn

Adauga un comentariu

*