Românii, printre cei mai mari consumatori de alcool din UE

Cetăţenii a cinci state foste comuniste, care au aderat la UE în 2004, dar şi cei din România sunt cei mai mari consumatori de alcool din Europa, potrivit unui raport prezentat vineri, la Vilnius, relatează AFP.

Adulţii din Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Cehia consumă anual mai mult de 18,5 litri de alcool pur pe cap de locuitor, faţă de media de 15 litri din UE, potrivit raportului Institutului britanic de studii privitoare la alcool, prezentat la o conferinţă internaţională pe tema alcoolismului şi toxicomaniei, la Vilnius.

Potrivit documentului, 10 la sută dintre lituanieni nu consumă niciodată alcool, în timp ce în Grecia, Danemarca, Germania şi Slovacia proporţia pentru această categorie este de cinci la sută.
În Letonia, Spania şi Portugalia, 15 la sută dintre cetăţenii adulţi nu se ating de alcool.

Problema alcooluui afectează însă mai mulţi adolescenţi din vechile membre UE decât din noile ţări membre. În Lituania, mai puţin de 15 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani consumă periodic alcool, proporţia fiind de 21 la sută în Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia, Belgia şi Olanda.

Potrivit studiului, mai mult de 25 la sută dintre decesele înregistrate în rândul bărbaţilor cu vârste între 15 şi 29 de ani sunt atribuite alcoolului. La femei, în aceeaşi categorie de vârstă alcoolul este responsabil pentru circa 10 la sută dintre decese.

NewsIn

Adauga un comentariu

*