Plangere penala impotriva unui procuror bacauan

Constantin Florea, fostul patron al SC MARIMEX SRL Bacau, spune ca ar fi fost tinut degeaba 14 luni in puscarie. In octombrie 1996 a fost arestat preventiv iar in 1997 eliberat conditionat, pentru ca peste un an sa fie scos de sub urmarirea penala. Abatorul sau din Damienesti a fost devastat, fara sa se fi luat vreo masura asiguratorie, dar culmea, este mentinut si acum, dupa opt ani, sechestrul asiguratoriu!

In 1991, Constantin Florea, fost ofiter de marina, a infiintat firma MARIMEX SRL Bacau. Achizitionand animale de la producatorii agricoli particulari, potrivit unei Hotarari de Guvern, avea dreptul la prime de la bugetul de stat.

SC MARIMEX SRL a incasat in perioada ianuarie – mai 1996, prime in valoare totala de 244. 941. 450 lei. Documentatia a fost verificata de inspectorul de specialitate din cadrul DGAA care nu a semnalat nereguli. Cu toate acestea, Directia Agricola a sesizat Politia Economica Bacau de faptul ca evidentele pe baza carora au fost acordate primele ar fi fost fictive, dupa ce ea insasi le avizase!

„Pe 8 octombrie 1996 am fost retinut 24 de ore, fara probe, ulterior emitandu-se un mandat de arestare pentru prezumtia de…vinovatie! Masura arestarii preventive a fost mentinuta timp de un an si doua luni, insa politia nu a avut cu ce dovedi intentia mea de a insela statul. Am dat in aceasta perioada doar trei declaratii, una la politie si doua la Parchet!

In decembrie 1997, am fost eliberat conditionat de Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau”. In august 1998, Constantin Florea a fost scos de sub urmarirea penala printr-o ordonanta semnata de procurorul Codrut Olaru, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau.

Bucuria lui Florea a fost de scurta durata, pentru ca DGAA a cerut redeschiderea dosarului. La 14 luni de la prima scoatere de sub urmarirea penala, a venit o a doua, ordonanta 104/1999, emisa de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, dispunand acelasi lucru.

Trimis in judecata, dupa o notita de mana!

parchetul bacauPe 1 noiembrie 2001, in urma rechizitoriului intocmit de procurorul Mihaela Munteanu, Constantin Florea a fost trimis in judecata pentru savarsitrea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual si uz de fals, prejudiciul cauzat bugetulului de stat fiind de 103.200.500 le.

Prin sentinta penala 1541, din mai 2004, Judecatoria Bacau a dispus incetarea procesului penal impotriva lui Constantin Florea „intrucat a intervenit prescriptia speciala a raspuinderii penale”, dar il obliga sa plateasca suma de 103.200.500 lei.

El a intocmit o plangere penala impotriva procurorului, socotind ca acesta nu a indicat suma stabilita de expertul contabil, Maria Hrintescu, de 36.000.250 lei, ci aceea trecuta in subsolul paginii 18 si scrisa de mana, fara nici o semnatura sau stampila! Drept urmare, Constantin Florea a trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere impotriva procurorului.

In raspunsul primit de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, i s-a comunicat ca „plangerea a fost inaintata spre solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau…faptele sesizate atrag competenta materiala si dupa persoana in favoarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau”.

Cine pe cine sa cerceteze? Procuror pe procuror? Hai sa fim seriosi, raspunsul nu va fi decat un „nup” de toata frumusetea! Procurorul Mihaela Munteanu ne-a declarat: „Eu am avut la dispozitie o expertiza contabila intocmita de expertul Marcel Bulinschi prin care s-a stabilit acea suma”. Acel raport a fost intocmit la data de 4.08.2002 (!), in timp ce expertiza intocmita de expertul Maria Hrincescu este din septembrie 2002, dupa ce, in baza Ordonantei Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau din 9 septembrie 2002(!) a fost desemnata sa efectueze expertiza in dosarul respectiv!

Constantin Florea a sesizat CEDO

Constantin Florea s-a adresat Curtii Europene pentru Drepturile Omului, iar Camera a treia a confirmat, pe 17 februarie 2006, primirea scrisorii. „Curtea va examina cazul dumneavoastra de indata ce va fi posibil”, se mentioneaza in raspunsul primit de la CEDO si semnat de referentul R. Toma.

O. MANDRILA

Adauga un comentariu

*