Rumegusul sperantelor la Diana Forest Onesti

Viitorul societatii Diana Forest SA Bacau, in special a fabricii de la Onesti, ramane in continuare incert, chiar si dupa recentele concedieri colective, in urma carora si-au pierdut locurile de munca 83 de salariati.

Toti somerii provin de la fabrica din Onesti a societatii Diana Forest, profilata pe cherestea, dar numai 65 au fost disponibilizati, intrucat ceilalti 18 fusesera angajati pe perioada determinata, dupa cum ne-a precizat Florin Forcos, liderul de sindicat.

“Cu cei 156 de angajati care au mai ramas lucram acum doar intr-un singur schimb – ne-a declarat liderul sindical Florin Forcos.

Insa despre viitorul fabricii nu stim nimic, intrucat grupul spaniol Fadesa, de care apartine si societatea noastra, a fost vandut de curand. Noul actionar majoritar, firma Fernandez, apartinand fostului presedinte al clubului de fotbal Real Madrid, a cumparat 56 % din actiunile Fadesa, dar inca nu a transmis nicio decizie in Romania.

Noi speram ca noul actionar majoritar sa continue activitatea la Onesti”.

Diana Forest – entitate neglijabila pentru Fadesa

Fosta ~ntreprindere Forestiera de Exploatare si Transport (IFET) Bacau, redenumita Diana Forest, a fost privatizata in 1998, cand spaniolii de la Grupo Empreserial Fadesa au achizitionat 51 % din actiuni, cu 7 milioane de dolari, prin intermediul diviziilor Eurogalia si Triple Gest.

In urma majorarilor succesive de capital, Fadesa a ajuns sa detina 99 % din actiunile de la Diana Forest, iar investitiile facute s-au ridicat la peste 90 milioane de euro.

Desi spaniolii si-au mentinut ani de zile interesul fata de Diana Forest, pompand zeci de milioane de euro in modernizarea tehnologiilor, firma bacauana nu reprezinta nici macar 2 % din cifra de afaceri a grupului Fadesa.

Imobiliarele, mai atractive

Empreserial Fadesa activeaza in special pe marile piete imobiliare din lume, fiind implicata in proiecte uriase, cum ar fi Parcul Disneyland din Paris, respectiv complexul La Rive Gauche, cu birouri, locuinte, parcari etc.

Intrucat ponderea firmei Diana Forest in afacerile grupului Fadesa este atat de mica, salariatii de tem ca spaniolii vor renunta la activitatea din industria lemnului, prea putin profitabila.

Felipa Jove, vicepresedintele companiei, a anuntat inca din primavara acestui an ca Fadesa se va extinde pe piata imobiliara din Romania, Cehia si Slovenia, activitatea fiind mult mai profitabila decat in domeniul prelucrarii lemnului.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*