Nemtii cer activarea clauzelor de salvgardare in privinta Romaniei

Parlamentul de la Berlin a decis să ceară ACTIVAREA CLAUZELOR de salvgardare în domeniul justiţiei pentru România şi Bulgaria, imediat după 1 ianuarie 2007. Decizia, care va deveni oficială în luna decembrie, a fost adoptată la presiunile parlamentarilor de la putere dar şi din opoziţie, care cred că nici România şi nici Bulgaria nu îndeplinesc standardele europene.

Decizia germanilor nu coincide cu politica aplicată de Comisia Europeană, care doreşte să impună măsuri de salvgardare în domeniul justiţiei doar dacă România şi Bulgaria nu fac progrese după o perioadă mai lungă. Guvernul german a aprobat formal decizia Comisiei Europene săptămâna trecută.

Coaliţia aflată la guvernare, dar şi cele mai importante formaţiuni de opoziţie, liberalii şi verzii, au ajuns însă la un consens în privinţa impunerii clauzelor de salvgardare. Germanii sunt dispuşi să mai aştepte însă 2 luni, pentru a vedea un progres în România şi Bulgaria.

În cazul în care cele două ţări nu dovedesc până atunci că luptă serios împotriva corupţiei, clauza va fi activată în decembrie, la summitul liderulor Uniunii Europene.

Decizia Berlinului este o lovitură nu doar pentru Bucureşti şi Sofia, dar şi pentru comisarul pentru extindere Olli Rehn, care a încercat săptămâna trecută să-i convingă pe parlamentarii germani să fie mai puţin duri cu România şi Bulgaria.

Antena 3

Adauga un comentariu

*