Bolile neurologice ataca si tineri

Aceasta perioada este una extrem de aglomerata pentru medicii neurologi. Bolnavii au umplut efectiv Sectia de Neurologie a Spitalului Judetean, depasind rapid, capacitatea acesteia. Numarul lor creste de la o zi la alta.

Bolile neurologice ataca si tineriSectia de Neurologie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau a devenit neincapatoare. Accidentele vasculare cerebrale, pe fond de stres si oboseala, aduc pe patul de spital zeci de pacienti. Aceste afectiuni predomina in special la femeile hipertensive care probabil nu au mai tinut cont de sanatate cand a fost vorba de treburile gospodaresti, spun medicii neurologi.

In fiecare garda se prezenta la serviciului de urgenta in jur de 6-7, uneori chiar 12 astfel de cazuri, unele dintre ele destul de grave. Principalele cauze ale accidentelor vasculare sunt hipertensiunea, diabetul si obezitatea, dar mult mai periculosi sunt factorii favorizanti precum excesul de alcool, tutun si cafea, sedentarismul, alimentatia bogata in grasimi, stresul.

Odata facut un accident vascular, majoritatea pacientilor raman cu sechele, hemipareze sau paralizii. Mai tragic este insa faptul ca media de varsta a bolnavilor internati la Neurologie a scazut drastic, de la 60 de ani la 30 de ani. Mortalitatea prin bolile cerebro-vasculare a ajuns pe primul loc fata de bolile cardiologice si tumori.

De aceea, cand apar simptome de cefalele, tuburari de inghitire, de vedere si chiar auz, pierderi de echilibru, imposibilitatea de a pastra ortostatismul ( pozitia „stat in picioare”) este bine sa apelam la medicul de familie, la cel de specialitate sau la serviciul de urgenta.

Pentru prevenirea acestor neplaceri, medicii recomanda un regim alimentar monderat si fara excese in bauturile tari.

Adauga un comentariu

*