Atanasiu ÅŸi-a dat demisia de ziua Armatei

Ministrul apărării, Teodor Atanasiu, i-a înaintat miercuri primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu demisia din funcţie, chiar de Ziua Armatei şi la 44 de zile de la suspendarea sa din funcţie de către preşedintele Traian Băsescu.

Felicitând militarii români de ziua lor, Atanasiu a spus că, în cele 44 de zile, a făcut totul pentru a demonstra că suspendarea sa nu se justifică.

‘AÅŸa cum am promis, am făcut toate demersurile legale pentru a demonstra că sunt nevinovat ÅŸi am reuÅŸit să demonstrez acest lucru. ÃŽn ciuda acestor evidenÅ£e, preÅŸedintele Băsescu refuză să respecte legea ÅŸi să-ÅŸi retragă decretul de suspendare. Cea care are de suferit din această luptă politică este armata, ceea ce mi se pare foarte periculos. ÃŽn aceste condiÅ£ii, cel mai deÅŸtept cedează’, a spus el.

Atanasiu a subliniat că nu crede că vreun liberal va mai putea ocupa această poziţie.

‘I-am spus primului-ministru că nu cred că vom găsi un liberal care să poată colabora cu preÅŸedintele Băsescu din postura de ministru al apărării. Prin gestul meu de a demisiona, doresc să întrerup criza de la minister ÅŸi, în acelaÅŸi timp, să răpesc preÅŸedintelui plăcerea de a mă demite. Nu vreau ca Traian Băsescu să-ÅŸi îndeplinească niciunul din primele trei obiective personale: alegeri anticipate, demiterea primului-ministru sau demiterea ministrului apărării’, a susÅ£inut Atanasiu.

El i-a urat succes succesorului său şi totodată să continue lupta anticorupţie din ministerul de resort.

Demisia ministrului apărării a venit doar la câteva ore de la o întâlnire avută de premierul Tăriceanu, la Palatul Victoria, cu preşedintele Băsescu.

Pe 23 octombrie, Atanasiu afirma că nu intenÅ£ionează să demisioneze, întrucât, considera el, termenul de 45 de zile după care ar fi trebuit să-ÅŸi depună demisia ‘nu mai este de actualitate’. ‘Primul-ministru nu a numit un ministru interimar, deci nu poate expira mandatul unui eventual ministru interimar, pentru că acesta nici nu a existat’, spunea Teodor Atanasiu.

PreÅŸedintele Traian Băsescu a semnat, pe 12 septembrie, decretul de suspendare din funcÅ£ie a ministrului apărării, Teodor Atanasiu, în urma plângerilor penale depuse de consilierul prezidenÅ£ial Adriana Săftoiu ‘pentru abuz în serviciu contra persoanei’ ÅŸi deputatul Eugen Bejinariu, pentru abuz în serviciu.

Åžeful statului l-a suspendat din funcÅ£ie pe Atanasiu pe motiv că acest lucru era necesar ‘pentru a îndepărta orice suspiciune de influenÅ£are a anchetei, având în vedere declanÅŸarea procedurii de urmărire penală’.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au confirmat, pe 18 octombrie, valabilitatea decretului Administraţiei Prezidenţiale prin care Teodor Atanasiu a fost suspendat din funcţia de ministru al apărării, după ce acesta îl contestase, pe 27 septembrie, în justiţie.

Pe 6 octombrie, procurorii militari au decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Atanasiu. Procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de ministrul apărării, Teodor Atanasiu.

Atanasiu nu a fost repus în funcţie, preşedintele Traian Băsescu anunţând că va anula decretul de suspendare după trecerea termenului legal de 20 zile, perioadă în care soluţia procurorilor poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe de altă parte, fostul şef al Statului Major General Eugen Bădălan a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o nouă plângere penală împotriva lui Atanasiu, pe care îl acuză săvârşirea unor abuzuri în serviciu.

Partidul Naţional Liberal anunţa recent că va sesiza Curtea Constituţională pentru a da un verdict în cazul ministrului apărării, Teodor Atanasiu, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va revoca în curând decretul de suspendare din funcţie.

Pe 9 octombrie, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu aprecia că erau întrunite condiţiile ca preşedintele Traian Băsescu să decidă anularea decretului de suspendare din funcţie a ministrului apărării.

Preşedintele Traian Băsescu a decis trimiterea dosarului lui Atanasiu la Parchet ca urmare a recomandării făcute de Comisia specială instituită în baza legii răspunderii ministeriale.

Pe baza documentelor aflate la dosare ÅŸi în urma verificărilor efectuate, comisia a reÅ£inut că, în ceea ce priveÅŸte declaraÅ£ia lui Teodor Atanasiu referitoare la consilierul prezidenÅ£ial Adriana Săftoiu, conform căreia ministrul ‘are o întreagă direcÅ£ie de informaÅ£ii care îi spune ce pleacă de la doamna Săftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului”, ministrul apărării nu a dorit să răspundă de la ce direcÅ£ie din minister are astfel de informaÅ£ii ÅŸi cum au fost acestea obÅ£inute. ÃŽn aceste condiÅ£ii, comisia a apreciat că sunt necesare investigaÅ£ii suplimentare pentru a se stabili dacă cele declarate de ministrul Atanasiu se confirmă.

În privinţa plângerii formulate de deputatul Eugen Bejinariu, concluziile raportului Comisiei speciale au fost următoarele: referitor la acţiunile de lobby pe care Direcţia de Informaţii a Apărării le-a efectuat, a rezultat că acestea au existat şi au fost desfăşurate sub coordonarea directorului general adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Comisia a reţinut că sunt necesare investigaţii suplimentare de către organele abilitate în drept.

În privinţa celor două telegrame trimise ataşaţilor militari români aflaţi în străinătate privind propunerea de retragere a trupelor române din Irak, comisia a reţinut că acestea au fost transmise în data de 29 iunie 2006, la ordinul ministrului Teodor Atanasiu.

Comisia a apreciat că există indicii pe baza cărora este necesar ca organele în drept să efectueze cercetarea penală, potrivit dispoziţiilor legale, pentru a stabili dacă şi în ce condiţii Teodor Atanasiu se face vinovat de săvârşirea vreunei infracţiuni, precum şi încadrarea juridică aplicabilă.

Preşedintele Traian Băsescu l-a informat pe ministrul apărării, printr-o scrisoare oficială, asupra deciziei privind începerea procedurilor legale pentru urmărirea penală.

Prima plângere penală împotriva ministrului apărării, Teodor Atanasiu, a fost depusă la începutul lunii iulie de consilierul prezidenÅ£ial Adriana Săftoiu, ‘pentru abuz în serviciu contra persoanei’. Demersul purtătorului de cuvânt al AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale survenea declaraÅ£iilor făcute de ministrul apărării legate de faptul că ‘Săftoiu ar manipula, prin informaÅ£ii, presa’.

Cea de a doua plângere penală a fost depusă de deputatul PSD Eugen Bejinariu, membru în Comisia pentru apărare a Parlamentului, care l-a acuzat pe Teodor Atanasiu de abuz în serviciu. Eugen Bejinariu preciza că a recurs la acest demers în urma concluziilor generate după audierea ministrului apărării şi a generalului Eugen Bădălan, şeful Statului Major General la acea vreme, la comisiile pentru apărare reunite ale Parlamentului, prilej cu care erau remarcate grave deficienţe de comunicare între ministru şi şeful SMG şi cel al Direcţii Generale de Informaţii a Armatei. ROMPRES

Adauga un comentariu

*