Londra anunţă restricţiile pentru forţa de muncă din România

Londra a anunţat, marţi, restricţii pentru bulgarii şi românii care doresc să lucreze în Marea Britanie după aderarea ţărilor lor la UE, precizând că cei mai puţin calificaţi nu vor putea lucra la început decât în sectorul agroalimentar, relatează AFP.

Ministrul de interne, John Reid, a dat publicităţii în Camera Comunelor o declaraţie scrisă referitoare la imigranţi, potrivit Sky News. Acele persoane mai puţin calificate vor avea acces pe piaţa britanică a muncii numai în sectorul agroalimentar, cu condiţia ca angajatorii să dovedească faptul că se confruntă cu un deficit al forţei de muncă.

El a mai anunţa că muncitorii necalificaţi din state ce nu fac parte din UE la 1 ianuarie 2007 nu vor avea voie să lucreze în Marea Britanie.

Măsurile de control sunt valabile pentru o „perioadă de tranziÅ£ie”, a spus Reid.

Anterior, purtătorul de cuvânt al premierului Tony Blair a spus că guvernul „recunoaÅŸte beneficiile imigraÅ£iei ÅŸi extinderii UE”, însă în condiÅ£iile în care aderarea Românie ÅŸi Bulgariei la UE intervine la scurt timp după cea a altor opt state, în 2004, „credem că este un proces care trebuie controlat pe o perioadă de tranziÅ£ie”.

Potrivit corespondentului Realitatea TV la Londra, restricţiile anunţate de Reid nu sunt chiar atât de aspre cum se aştepta. Pentru persoanele cu înaltă calificare nu au fost impuse niciun fel de restricţii.

De asemenea, studenţii români aflaţi la studii în Marea Britanie au voie să-şi ia slujbe part-time. O altă categorie de persoane care nu este vizată de restricţii este cea denumită self-employed (persoane care lucrează pe cont propriu).

NewsIn

Adauga un comentariu

*