Lumini si (prea multe) umbre de Zilele Bacaului

Lipsa de organizare a festivalului „Zilele Bacaului” s-a vazut si la Insula de Agrement. Sute de bacauani s-au calcat in picioare pe aleile intunecate, dar si pe trotuarele prea inguste pentru marea de oameni. Si asta pentru ca artistii populari invitati (multi dintre ei simpli bisnitari, n.r.) si-au intins oalele, ulcelele, canile, gecile de piele, cojoacele si chilipirurile direct pe asfaltul aleelor, fara a tine cont de faptul ca singura cale de acces era spatiul verde. Iar ca sa-ti parchezi o masina in zona trebuia sa te incarci cu multa rabdare si sa injuri printre dinti.

Cu 5 lei iti puteai cumpara moartea

Tot pe Insula, singurele punctele de atractie au fost jocurile mecanice si farfuriile zburatoare care se miscau riscant. Cu numai 5 lei iti cumparai moartea la Super Loops – un dragon infiorator cu 20 de locuri care se invartea intr-un cerc imens si te tinea suspendat cu capul in jos cateva secunde la circa 15 metri de pamant. La fel si Dublu Ranger, doua ciocane imense care se roteau ametitor in aer, fara a tine cont ca de ele erau agatate copii neinsotiti de parinti. La fel de periculoase erau si aparatele Rocket, Autoscooter sau Astrojet, ruginite, insa spoite cu vopseluri tipatoare pentru a atrage clientii.

Iris si Chris Norman au cantat „fara voce”

Ultima zi a adus pe scena mare din fata Catedralei Ortodoxe trupe de muzica romaneasca aflate „pe val” in aceasta perioada. Si daca Hi-Q, Directia 5 sau alte formatii invitate au reusit sa se faca auzite in boxele imense amplasate peste tot in zona, Iris si cantaretul britanic Chris Norman nu s-au putut lauda cu o prestatie de exceptie doar pentru simplu fapt ca au avut tupeul sa cante live.

Cum versurile melodiilor trupei Iris erau cunoscute, publicul a putut canta alaturi de solisti, insa singurele care se auzeau erau instrumentele.

Nu acelasi lucru s-a intamplat insa cu Chris Norman si cei 5 membri ai formatiei sale, care faceau efoturi vizibile pentru a se auzi. Singurii norocosi care au fredonat melodiile lor au fost cei care s-au asezat foarte aproape de scena.

Dupa mai bine de o ora, Chris Norman a incheiat festivalul, urmat de un foc de artificii. Au ramas in urma tone de gunoaie, pahare si hartii, banci rupte si ghene distruse, dar si sentimentele de regret ale sutelor de bacauni, care nu s-au sfiit sa declare ca, la fel ca in ultimii doi ani, totul a fost doar un spectacol ieftin, un fiasco pregatit cu surle si trambite, platit cu bani grei din buzunarele noastre.

Pustimea a baut pe rupte de Zilele Bacaului”

Proabil tot asteptandu-l pe Chris Norman de la “Smokie” cu al sau single “I meet you at meed- night”, timp de trei zile cat au fost “Zilele Bacaului”, tineretul s-a imbatat pleazna in Parcul Trandafirilor.

Vineri, 6 octombrie, pe la 9 seara, parcul cu pricina a fost locul disputelor dintre boschetarii din zona si junimea scapata de sub supraveghere din cauza de sarbatoarea orasului. Primii s-au vazut in postura sa paraseasca bancile pe care dormeau de obicei, pentru ca studentimea democrata, nemultumita de artistii care se produceau pe scena, a gasit de cuviinta sa sarbatoreasca intr-un stil propriu.

Vineri s-a lasat cu chitari, cu cantece studentesti deocheate, cu bere, coniac, vin si votca, dupa placul fiecaruia. Politistii primariei au reusit sa sparga gasca de tineri pe la ora 24.30.
AQ doua zi, sambata, s-a cantat toata ziua. Petrecerea a inceput pe la ora 17, cand in parc au venit peste 15 de studenti bacauani ce locuiesc in Onesti. S-au asezat pe bancile dinspre restaurant si, la fel ca in seara precedenta, au baut pe rupte. De la sticle de votca de plastic si pana la vin varsat, cumparat de la cramele din Piata Centrala.

Evenimentul cultural al anului va tinut minte de onestenii care invata la oras multa vreme de acum incolo.

Asta pentru ca o parte dintre ei au ajuns la camin purtati pe brate de colegi, iar altii din cauza durerilor de cap provocate de “Zilele Bacaului”. Duminica a sosit la Bacau Chris Norman. In timp ce canta “Mexican girl” si “For few dollars more”, o gashca (sic!) de pusti de liceu au pus capacul betiei de care am pomenit.

Au fost vreo 20 de pusti care, pana pe la ora 1, au baut tot ce au gasit in cale. Problema a fost ca nu baietii s-au aratat, din cauza de alcool, cei mai curajosi. De departe scandalul le-a avut protagoniste pe doua fetite zdravan de bete, care si-au luat telefoanele mobile la suturi si au cazut spectaculos si sonor pe asfalt, de au ingrijorat toata asistenta.

In rest totul a fost OK de Zilele Bacaului, iar oficialitatile orasului s-au suparat pe ziaristii carcotasi care n-au scris de bine. Despre pustii care au intrat in coma alcoolica in Parcul Trandafirilor nimeni nu a stiut nimic. Nici macar politistii prezenti in numar mare la eveniment, care, preventiv, s-au aratat in zona imediat dupa ce pustimea a sters-o acasa, la camine, etc.

Florin NISTORESCU
Ovidiu MaNDRILA

Adauga un comentariu

*