Îngrăşatul între două sarcini, un pericol pentru mamă şi copil

Femeile care iau în greutate în jur de 3,4 kilograme între două sarcini ar putea să îşi pună în pericol sănătatea, atât a lor cât şi pe cea a copilului, chiar dacă ele nu devin supraponderale, se arată într-un studiu medical în care au fost analizate mii de femei, notează agenţiile de presă AP şi Reuters.

Cercetătorii au demonstrat că luarea în greutate în intervalul dintre două sarcini – ÅŸi nu în timpul uneia – creÅŸte riscul unor complicaÅ£ii cum ar fi diabetul, tensiunea ridicată în timpul celei de-a doua sarcini sau chiar naÅŸterea unui fetus mort.

Femeile gravide care suferă de diabet şi de hipertensiune prezintă riscuri de convulsii, preeclampsie şi afectarea anumitor organe interne, care în cazuri severe poate fi fatală.
Rezultatele oferă noi dovezi care demonstrează că femeile supraponderale care plănuiesc să devină mame trebuie să piardă din greutate, iar cele cu o greutate normală trebuie să evite creşterea în greutate înainte de a deveni gravide, susţin cercetătorii.

Rezultatele acestei cercetări au fost prezentate joi, 28 septembrie, în numărul buletinului medical britanic The Lancet, de către doctorul Eduardo Villamor din cadrul Harvard School of Public Health şi dr Sven Cnattingius de la Karolinska Institute, Suedia.

Cei doi au analizat fişele medicale a peste 150.000 de femei din Suedia, care au născut câte doi copii în perioada 1992-2000.

Cercetătorii s-au concentrat asupra indicelui greutăţii /BMI/, un rezultat obţinut în urma unui raport dintre înălţime şi greutate. Ei au analizat diferenţa dintre BMI al femeilor, înaintea celor două sarcini consecutive. Şi au mai studiat şi posibilitatea unor complicaţii cum ar fi hipertensiunea, diabetul şi posibilitatea naşterii prin cezariană precum şi naşterea unui fetus mort în cazul celei de-a doua sarcini.

Una dintre descoperiri demonstrează că riscul unor complicaţii apare chiar şi în cazul femeilor care nu au ajuns să ia în greutate.

De exemplu, o femeie care cântăreşte 63 de kilograme şi cu o înălţime de 1,52 metri înainte de a fi gravidă are un indice de 23. Dacă va lua aproximativ 3 kilograme înainte de cea de a doua sarcină va primi indicele de 24, care este încă unul sănătos. Dar noul studiu demonstrează că riscul de a deveni diabetică în timpul celei de-a doua sarcini este de 30 de procente. Dacă va lua şase kilograme în greutate, riscul declanşării diabetului se dublează.

„Aceste cifre sunt impresionante”, susÅ£ine dr Daniel Herron, profesor chirurg asociat în cadrul spitalului Mount Sinai din New York, care nu are nicio legătură cu studiul.

„A existat o legătură între obezitate ÅŸi diabet, dar nu ÅŸi în cazul unor creÅŸteri în greutate atât de mici/…/ acest lucru este într-adevăr ceva nou”, s-a arătat surprins medicul.

Noul studiu susţine că o creştere a BMI cu una sau două unităţi creşte riscul declanşării diabetului şi creşterii tensiunii în timpul celei de-a doua sarcini, cu până la 40 de procente. Indicele crescând cu 3 sau mai multe unităţi sporeşte riscul naşterii unui fetus mort cu până la 63 la sută.

„Rezultatele acestui test sunt cu siguranţă provocatoare”, a declarat Dr. Mario Merialdi, specialist în reproducerea umană în cadrul OrganizaÅ£iei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, care nu a fost implicat în acest studiu.

„Este primul studiu care oferă o bază unei relaÅ£ii cauzale dintre obezitate ÅŸi rezultatele adverse”, a subliniat acesta, adăugând că, în timp ce studiile anterioare au fost doar sugestive, niciunul nu a prezentat dovezile necesare pentru a susÅ£ine acest lucru.

Villamor a declarat că studiul suedez ar trebui aplicat unei populaţii mult mai diverse, pentru a putea confirma acest lucru.

Herron este de aceeaÅŸi părere: „Nu cred că acest lucru este la fel de important ÅŸi pentru femeile din America”.

ÃŽntr-un comentariu care însoÅ£eÅŸte articolul publicat în The Lancet, Aaron Caughey din cadrul University of California din San Francisco, notează că „asemenea studiilor inovatoare, aceste descoperiri ridică unele semne de întrebare care nu pot primi răspuns numai în urma unor simple date”.

Una dintre lacunele acestui studiu a fost aceea că nu s-au analizat motivele creşterii în greutate, care ar putea fi asociate cu unele probleme de sănătate ce ar putea fi identificate.
Modul în care mamele alăptează copiii la sân, sugerează Caughey, ar putea explica de ce unele femei cresc în greutate între două sarcini şi altele nu. Femeile care alăptează în mod normal pierd mult mai mult în greutate decât cele care nu fac acest lucru.

Abordarea acestei probleme ar putea permite medicilor să identifice femeile care ar putea prezenta riscul de a deveni obeze între două sarcini. Mai este nevoie de alte studii care să includă şi femeile care se supun unor intervenţii chirurgicale pentru a scădea în greutate, pentru a stabili într-adevăr o legătură între obezitate şi complicaţiile apărute în perioada de sarcină a unei femei.

Dar Herron a declarat că femeile nu ar trebui să aştepte până la următoarea cercetare înainte de a-şi schimba comportamentul între cele două sarcini.

„Pentru cele care au crezut că a pierde sau a lua 3 kilograme nu are nicio importanţă, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face acest lucru”, a subliniat acesta.

Adauga un comentariu

*