Românii sunt săraci, dar optimişti

Românii sunt foarte optimişti în legătură cu viitorul lor şi exprimă multă satisfacţie şi fericire despre viaţă, în ciuda situaţiei financiare, a locuinţelor sărăcăcioase şi a timpului prea mare petrecut la serviciu. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de European Foundation’s European Quality of Life Survey for Romania. Legat de acest subiect, liderul Pro Democraţia Cristian Pârvulescu susţine că rezultatele raportului sunt relativ adevărate, în timp ce fostul negociator-şef pentru România la UE Vasile Puşacaş ne-a declarat că românii privesc spre UE doar din perspectiva creşterii nivelului de trai.

Doi din cinci români întâmpină greutăţi în a se realiza financiar, se mai arată în raport care subliniază inechităţile sociale din ţara noastră. Aspectele cele mai dificile constatate de Fundaţie sunt situaţia familiilor în care doar un membru aduce bani în casă, pensiionarii, familiile monoparentale sau, dimpotrivă, cele numeroase.

Statistic, trei din patru români nu îşi pot permite o vacanţă de o săptămână pe an, iar una din trei gospodării a acumulat datorii mai ales pentru achitarea facturilor la electricitate, apă şi gaze în ultimele 12 luni.

O treime din locuinţe sunt neadecvate, iar proprietarii sunt nemulţumiţi de lipsa de spaţiu, lipsa instalaţiilor sanitare interioare şi acoperişuri deteriorate. Surpinzător, menţionează raportul, în ciuda acestor lipsuri şi a situaţiei financiare precare, românii privesc cu satisfacţie viaţa, se declară fericiţi şi optimişti în privinţa viitorului. Constatările pentru România se aseamănă cu cele identificare în Uniunea Europeană înainte de 1 mai 2004.

Mai mult decât atât, unul din trei români este foarte optimist ceea ce înseamnă o rată mai mare decât în cazul Bulgariei sau Turciei. La fel de ridicată este mulÅ£umirea românului ÅŸi în ceea ce priveÅŸte locul de muncă, chiar mai mare decât în UE – 15. Rata satisfacÅ£iei la locul de muncă ÅŸi previziunile privind cariera sunt aceleaÅŸi ca ale membrilor UE. TotuÅŸi, un român din cinci se tem că ÅŸi vor pierde locul de muncă în următoarele ÅŸase luni. De asemenea, raportul arată că românii muncesc mult, cu trei ore pe săptămână mai mult decât în restul Uniunii Europene.

Pârvulescu: ‘Unii îşi fac iluzii că lucrurile vor evolua pozitiv’

PreÅŸedintele Pro DemocraÅ£ia, Cristian Pârvulescu, ne-a declarat că gradul de optimism al românilor nu este un paradox pentru că are legătură cu orizontul de aÅŸteptare. ‘Integrarea este privită în mare parte ca o întreprindere economică cu consecinÅ£e pozitive asupra nivelului de trai’, a explicat Pârvulescu rezultatele sondajului FundaÅ£iei Europene. El a adăugat că deja piaÅ£a muncii a fost liberalizată în Uniunea Europeană, unde muncesc aproximativ 2 milioane de români. ‘Din păcate, în cazul unora, situaÅ£ia este atât de dezastruoasă încât îşi fac iluzii că lucrurile vor evolua pozitiv’, a adăugat liderul Pro DemocraÅ£ia.

Cristian Pârvulescu ne-a mai spus că, faţă de anul 2003, în prezent situaÅ£ia este modificată radical, însă grupurile sociale care întâmpină dificultăţi sunt zonele rurale, localităţile monoindustriale, tinerii ÅŸi femeile. SoluÅ£ia dată de realizatorii acestui sondaj a fost că informaÅ£ia poate realiza paradoxul românesc dintre nivelul de trai ÅŸi optimism. Cristian Pârvulescu este de părere, însă, că ”o dată cu creÅŸterea volumului de informaÅ£ii va creÅŸte ÅŸi pesimismul românilor”.

PuÅŸcaÅŸ: ‘Avem cele mai largi grupuri defavorizate’

Ca reacÅ£ie la rezultatele sondajului dat publicităţii de FundaÅ£ia europeană, fostul negociator-ÅŸef lal României la UE Vasile PuÅŸcaÅŸ a declarat pentru AMOS News că ‘românii, ca ÅŸi alte popoare care au aderat la UE, au avut ca prim scop ajungerea la condiÅ£iile de viaţă din UE’.

PuÅŸcaÅŸ a mai spus însă că românilor trebuia să li se spună ÅŸi cum să ajungă la acele standarde de către Guvern, ONG-uri, mass-media ÅŸi oricine avea ceva de spus în această problemă, adăugând că ”în România avem cele mai largi grupe defavorizate din punct de vedere economic ÅŸi social”.

Adauga un comentariu

*