Românii, printre europenii care muncesc cel mai mult

Românii muncesc pe brânci. Alături de Grecia, ţara noastră se află în vârful clasamentului european al numărului de ore muncite anual. Concluziile apar în raportul anual al Fundaţiei Observatorul European al Relaţiilor Industriale, care furnizează date despre situaţia muncitorilor din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, Norvegia, dar şi din cele două state aflate în curs de aderare, România şi Bulgaria.

Potrivit datelor din raport, în România şi Grecia se lucrează cel mai mult, adică 40 de ore pe săptămână. În clasament, cele două ţări sunt urmate de Luxemburg, Austria, Olanda sau Franţa.

Francezii recuperează, însă, la numărul orelor suplimentare, aproximativ 13 ore saptămânal. Cei mai fericiţi sunt lucrătorii din Belgia, Slovenia şi Letonia, care nu stau peste program.

Conform aceloraşi date românii lucrează aproximativ opt ore în plus pe săptămână. În ceea ce priveşte concediul anual stabilit prin contractul colectiv de muncă, suedezii sunt cei mai fericiţi, pentru că au 33 de zile lucrătoare libere, urmaţi de danezi şi germani, cu câte 30 de zile libere anual. România se află la mijlocul clasamentului, cu 24 de zile de concediu, pe ultimul loc situându-se Cipru şi Slovenia, cu doar 20 de zile libere.

Studiul mai arată că, în Europa, bărbaţii muncesc mai mult decât femeile, în ceea ce priveşte programul de lucru cu normă întreagă.

Realitatea TV

Adauga un comentariu

*