Originile homosexualităţii

Unii bărbaţi sunt homosexuali pentru că mamele lor au avut deja mai mulţi copii, este de părere un cercetător din cadrul Centrului pentru Dependenţă şi Sănătate Mentală din Toronto, notează revista The Economist.

Cercetătorul american analiza câteva informaţii culese cu câţiva ani în urmă, în momentul în care şi-a dat seama de ceva neobişnuit: bărbaţii homosexuali se pare că au mai mulţi fraţi mai mari decât cei heterosexuali.

Intrigat – dar sceptic în acelaÅŸi timp – acesta a decis să facă o investigaÅ£ie în acest sens. El a recrutat 302 homosexuali ÅŸi acelaÅŸi număr de heterosexuali pe care i-a interogat în legătură cu familiile lor.

Câţi fraţi aveau, care este sexul acestora, diferenţa de vârstă dintre ei şi vârsta pe care au avut-o părinţii lor atunci când i-au adus pe lume.

Doctorul Blanchard a descoperit că numai un singur detaliu se pare că poate prezice orientarea sexuală: cu câţi mai mulţi fraţi mai mari ar avea un bărbat, cu atât cresc şansele ca acesta să devină homosexual.

Nici surorile mai mari şi nici fraţii mai mici de acelaşi sex nu au vreun efect, dar fiecare frate mai mare sporeşte şansele unui bărbat de a deveni homosexual cu aproape 33 de procente, adică un bărbat din 50.

Aceasta a fost o descoperire surprinzătoare. Cercetătorul presupune că orientarea sexuală a copiilor ţine cont fie de faptul că acesta s-a născut într-o familie cu mai mulţi fraţi mai mari, fie corpul mamei poate, într-un fel sau altul, să ţină cont de câţi băieţi a conceput. Acest lucru este greu de explicat, chiar dacă descoperirile au fost duplicate în repetate rânduri, vizând diferite culturi, ere şi chiar grupuri psihiatrice.

Cei care au susţinut o explicaţie socială au afirmat că un băiat care are fraţi mai mari este mult mai posibil să se implice în jocuri ale aceluiaşi sex, acest lucru putând spori şansele ca acesta să fie victima unui abuz sexual. Dar, în pofida adevărului privind aceste conjuncturi, nici jocurile cu băieţii şi nici abuzurile sexuale nu au fost asociate din punct de vedere ştiinţific cu homosexualitatea.

Anthony Bogaert de la Universitatea Brock din St Catharines, Ontario, s-a hotărât să examineze ÅŸi alte ipostaze – cum că fenomenul este cauzat de o reacÅ£ie care ar avea loc în uterul mamei. Acesta tocmai ÅŸi-a publicat rezultatul cercetării în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Doctorul Bogaert a motivat că dacă efectul ar fi fost unul social, atunci fraţii mai mari ar exercita aceeaşi putere chiar dacă aceştia nu ar fi fost născuţi de aceeaşi mamă.

Mulţi fraţi pe jumătate vitregi sau adoptaţi, de exemplu, i-ar determina pe fraţii lor mai mici să fie homosexuali. Pe de altă parte, dacă efectul s-ar fi datorat într-adevăr ordinii în care s-au născut copiii, fraţii biologici i-ar determina mult mai mult pe fraţii lor mai mici să devină homosexuali, chiar şi atunci când aceştia nu cresc împreună; inclusiv în cazul în care fratele mai mic a crescut fără băieţi mai mari în preajmă.

Doctorul Bogaert a strâns un nou eÅŸantion de aproape 100 de bărbaÅ£i, de data aceasta numai bărbaÅ£i care au crescut împreună cu „fraÅ£i”, dar cu care nu aveau legături biologice. El a strâns informaÅ£ii despre perioada de timp în care aceÅŸtia au crescut cu fiecare dintre fraÅ£i, cât ÅŸi date despre fraÅ£ii de care aceÅŸtia au fost separaÅ£i.

Bogaert a descoperit că numai numărul fraţilor biologici are impact asupra orientării sexuale a fratelui mai mic; fraţii vitregi nu au nici un fel de efect.

Acest lucru s-a dovedit a fi adevărat ÅŸi în cazul unui băiat care a crescut în mijlocul unui număr mare de fraÅ£i vitregi. Dimpotrivă, fraÅ£ii mai mari crescuÅ£i într-o casă separată „au influenÅ£at” orientarea sexuală a fratelui mai mic în exact acelaÅŸi mod în care ar fi făcut-o dacă acesta ar fi locuit cu ei.

Asemenea multor componente bune ale unei cercetări, aceasta a determinat o serie de întrebări, precum ÅŸi răspunsuri. Prima dintre ele este cum poate corpul mamei să Å£ină cont de câţi copii de sex masculin a conceput aceasta? A doua se referă la cum afectează acest lucru mediul intrauterin? Iar a treia întrebare – este acesta un efect accidental sau a evoluat dintr-un anumit motiv?

La aceste întrebări, doctorul Bogaert nu are răspunsuri, chiar dacă în unele cazuri are suspiciunile lui. El presupune că, din motive necunoscute până acum, sistemul imunitar al mamei devine conştient de numărul de copii de sex masculin şi o dată cu naşterea fiecărui băiat creşte nivelul anticorpilor din organismul acesteia.

Acest lucru afectează într-un anumit fel dezvoltarea copilului. În mod evident, ceva se întâmplă, deoarece şi alte lucruri în afară de orientarea sexuală sunt afectate de ordinea naşterilor. Băieţii care au fraţi mai mari prezintă riscul de a avea placenta mai mare decât este normal.

Şi în pofida avantajelor nutriţionale aparente ( printr-o placentă mai mare acesta ar fi capabil să primească mai multă hrană pin intermediul sistemului circulator al mamei), aceştia se nasc cu o greutate mai mică decât ar fi de aşteptat.

Între timp, doctorul Blanchard calculează că aproximativ un homosexual din şapte recunoaşte că orientarea sa se datorează fraţilor săi mai mari. Dar la întrebarea dacă există vreo posibilitate evolutivă pentru o mamă care are mai mulţi fii să aibă printre aceştia şi un homosexual, nici Blanchard şi nici Bogaert nu pot da un răspuns în acest sens.

Adauga un comentariu

*