Averea: Mafia rusa, cu ochii pe RAFO

Dupa o istorie zbuciumata, marcata de arestari si dosare voluminoase, rafinaria RAFO parca se afla din nou la o rascruce importanta. Conform procedurilor legale, in luna decembrie a acestui an ar trebui sa se incheie planul de reorganizare a societatii. La acea data se va decide daca RAFO va intra in faliment sau daca isi va continua activitatea sub controlul celor de la CALDER A.

Miza este uriasa, pentru ca acestia au cheltuit deja pentru RAFO sume de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro.

De cealalta parte, statul ezita sa bata palma cu cei de la CALDER A, in principal din cauza norului de ceata care invaluie inca identitatea celor din spatele acestei firme.

Pana de curand AVAS a blocat sistematic cererea de novatie prin care ar fi trebuit sa se aprobe transferul de actiuni de la fostul proprietar, firma lui Marian Iancu, Balkan.

Dupa mai multe incercari nereusite de a convinge AVAS sa-i recunoasca drept proprietari, cei din spatele CALDER A se pare ca au gasit un mecanism prin care sa devina proprietari cu acte in regula.

Pe piata circula zvonul ca firma CALDER A ar fi cumparat Balkan Petroleum, care inca mai aparea in scripte drept proprietar al RAFO.

Dupa ce au ocolit AVAS-ul, cei de la CALDER A vor sa faca acelasi lucru si cu Ministerul Finantelor Publice, prin transformarea datoriei istorice in actiuni.

Intr-o astfel de situatie statul ar redeveni proprietar la RAFO, insa doar cu un pachet minoritar, pentru ca toate celelalte creante asupra rafinariei au fost cumparate de CALDER A.

Schimbari de culise la CALDER A

Recent, in ecuatia CALDER A – RAFO au aparut noi necunoscute care adancesc si mai mult neclaritatile din jurul asa-zisilor noi investitori. Singurul reprezentant „la vedere” de pana acum al CALDER A, Uri Bider, a incetat sa mai lucreze pentru aceasta companie. Un comunicat CALDER A, difuzat cu mai bine de o saptamana de la raspandirea zvonurilor, motiva ca plecarea lui Uri Bider are la baza expirarea perioadei contractuale. Pana in prezent nu a fost desemnat niciun alt reprezentant oficial in locul lui Uri Bider.

Totusi, dupa toate aparentele, cel care a preluat destinele CALDER A in Romania este avocatul bulgar Todor Batkov. Acesta deruleaza mai multe afaceri in Bulgaria, detinand printre altele firma de telefonie MobiTel si echipa de fotbal Levski Sofia, calificata si ea in Champinos League.

Todor Batkov, omul de fatada al miliardarului rus Mihail Cernoy

Despre Todor Batkov s-a tot spus pana acum ca ar reprezenta de fapt interesele de afaceri ale controversatului miliardar rus, Mihail Cernoy.

Acesta i-ar fi lasat pe mana avocatului toate afacerile pe care le dezvoltase in Bulgaria pana in 2000, cand i s-a dat interdictie sa mai intre in aceasta tara, ca urmare a unor acuzatii de asociere cu crima organizata, spalare de bani si trafic de droguri. Una dintre cale mai importante afaceri „cedate” lui Batkov de catre miliardarul rus este firma de telefonie MobiTel, unul dintre principalii operatori de pe piata bulgara.

Numele acestei companii este important insa si pentru legaturile cu celelalte ite ale retelei construite de Cernoy. In 1997, Cernoy a cumparat MobiTel de la firma Nordex, detinuta de Grigori Lucianski, amestecat si el in multe alte afaceri care conduc catre fosti ofiteri KGB si alte personaje suspectate de legaturi mafiote.

Dupa expulzarea lui Cernoy, Atanaas Atanasov, director in Serviciul National de Securitae din Bulgaria, declara ca „persoana care l-a introdus pe Cernoy pe piata bulgara a fost Grigori Lucianski.

Lui Lucianski i-a fost incredintata conducerea companiei Nordex, considerata o adevarata „pusculita” prin care se realizau diverse afaceri ale serviciilor secrete din fosta Uniune Sovietica”. La randul ei, Nordex a derulat mai multe afaceri in domeniul metalurgic cu firma ruso-panameza Columb, controlata, din cate se pare tot de catre Mihail Cernoy.

Articol complet in Averea

Adauga un comentariu

*