12 onesteni au murit intr-un accident langa Barlad

12 morti si 5 raniti. Acesta este bilantul unui accident desfasurat in aceasta dimineata, la citeva sute de metri de iesirea din orasul Birlad (jud. Vaslui) spre Tecuci. Accidentul a avut loc in jurul orei 4.15, la intersectia DE 581 cu DN 11A. Un autocar inmatriculat in Republica Moldova, cu 29 de cetateni la bord, care se deplasa spre Galati, a lovit in plin o dubita din Onesti. Vinovat de accident se face soferul onestean, Silviu Lucian Cucu (25) care nu a acordat prioritate, in ciuda atentionarilor repetate (claxon, faruri) ale conducatorului autocarului.

Cei 17 onesteni voiau sa ajunga in comuna Cirja, la pescuit. Potrivit anchetatorilor, masina nu era capabila sa transporte 17 persoane, fiind dotata doar cu trei scaune. De altfel, era o dubita de marfa Ford Transit modificata, in care nu ar fi trebuit sa intre mai mult de noua persoane. In urma impactului cu autocarul, au murit pe loc zece persoane.

O alta a decedat in drum spre Spitalul Municipal de Adulti Birlad, iar ultima a ajuns in sectia ATI in coma.

Andrei Rares Preda, un copil de doar opt ani, a decedat in jurul orei 8, pe fondul unei fracturi de baza de craniu. Echipa de descarcerare a muncit doua ore pentru a scoate victimele din interiorul masinii zdrobite.

12 onesteni au murit intr-un accident langa Barlad

Celelalte cinci victime ale accidentului, printre care si un copil de 13 ani, au fost internate in sectiile ATI si Chirurgie-Ortopedie ale Spitalului de Adulti Birlad.

Cinci internati, 12 decedati

12 onesteni au murit intr-un accident langa Barlad

“Stiu ca eram in masina si am auzit o hîrsîitura, dupa care m-am trezit in salvare. Nu stiu ce s-a intimplat, nu imi mai aduc aminte nimic din ce s-a intimplat la accident“, ne-a spus Felix Radu (30), una dintre victime. Potrivit cadrelor medicale, Radu a suferit un traumatism toracic cu insuficienta respiratorie si o plaga contuza la calciiul sting.

Dintre cei cinci ramasi in viata, se remarca doua cazuri mai grave. Potrivit medicului Ion Chilinciuc, seful Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), Cornel Lacatus (51) a suferit un traumatism cranio-cerebral si unul toracic. Mai mult, medicii au decis ca nu ii mai pot salva gamba stinga si i-au amputat piciorul.

Pe de alta parte, Cristian Filip (31), celalalt pacient ajuns la Reanimare, se simte ceva mai bine. Doctorul Chilinciuc ne-a spus a suferit o comotie cerebrala si mai multe fracturi costale pe partea dreapta (plus insuficienta respiratorie), la care se adauga fractura de femur la piciorul drept.

Ceilalti trei onesteni internati au scapat ceva mai “ieftin”. Marius Petcu (31) a suferit un traumatism toracic, in timp ce copilul Ioan-Cosmin Mocanu (13) s-a ales cu o fractura de femur la piciorul sting.

Cea de-a saptea persoana transportata cu ambulanta, Petru Bostan (31), a decedat in timp ce era adus la spital. Despre copilul Andrei Rares Preda, doctorul Chilinciuc nu poate spune decit atit: “Nu a mai putut fi salvat. A decedat cu proteza respiratorie. Adica cu masca de oxigen pe fata. N-am avut ce sa ii mai facem“.

Plecati la pescuit, “pescuiti” de ambulante

“Am plecat din Onesti pe la ora doua, doua jumate. Aveam doi soferi, dintre care unul de rezerva, si erau amindoi odihniti. Dormisera cu o zi inainte. Voiam sa ajungem la Vadeni – Cirja, la pescuit. Niste cunoscuti de-ai nostri ne-au spus ca au fost acolo si ca au prins mult peste“, ne-a declarat Felix Radu.

“E pentru prima oara cind mergeam la Cirja. Din cite mi-au spus de la politie, ca au ajuns si pe aici, soferul a luat virajul prea lung si nu a dat prioritate. Of… nu credeam ca se putea intimpla asa ceva“.

Felix Radu, Marius Petcu si copilul Cosmin Mocanu au fost internati in acelasi salon de la etajul trei al cladirii spitalului birladean. Toti trei sint disperati si niciunul nu pare sa se gindeasca la el sau la ce va face de acum inainte. De altfel, toate gindurile se indreapta spre cei 12 decedati in cursul acestei zile.

“Erau prietenii nostri“, imi spune Felix Radu, cu privirea ratacita si la un pas de a lacrima. “Nu avem cum sa ne mai gindim la noi, la ce vom face de acum inainte. E imposibil. Nu ne putem lua gindul de la cei 10 care au murit acolo, pe loc, si de la cei doi care nu au mai putut sa traiasca. Erau prietenii nostri… Nu pot sa nu ma gindesc ca toti aveau familii, neveste, copii… Sa ai opt ani si sa mori in felul asta, cind ai o viata inainte… Doamne fereste!“.

Potrivit cadrelor medicale din sectia Chirurgie, copilul Cosmin Mocanu stia ca tatal sau a decedat in momentul accidentului, insa nu constientiza gravitatea intimplarii. De altfel, chiar si-a permis sa glumeasca.

“«Eh, a murit tata si-am ramas eu. Macar mi-a ramas bicicleta lui». Am ramas socata cind l-am auzit. E drept ca face haz de necaz, dar nu cred ca isi da seama ce s-a intimplat. Nu stiu cum de poate sa glumeasca intr-o astfel de situatie“, imi spune una dintre asistente.

Morti multi, locuri putine

La Morga Spitalului Municipal de Adulti sint trei locuri in frigidere. Desi poate parea o informatie morbida, trebuie stiut faptul ca pe cele trei locuri au fost inghesuite sase corpuri.

Potrivit unor surse din cadrul Cabinetului de Medicina Legala, celelalte cadavre au fost depozitate intr-o camera mai racoroasa de la Morga si s-au luat toate masurile pentru a rezista celor 24 de ore necesare pina la inceperea efectuarii necropsiilor.

Aceleasi surse ne-au spus ca trupurile celor zece persoane decedate pe loc, la iesirea din Birlad spre Tecuci, nu au fost inca identificate, fiind aduse la morga cu numere.

Amploarea accidentului de la Birlad a facut ca telefoanele autoritatilor sa fie extrem de solicitate. Am reusit sa luam legatura cu comisarul-sef Costica Finaru, seful Biroului Politie Rutiera Birlad.

Finaru a declarat pentru RadioLynx.ro ca cercetarile continua, circumstantele nefiind inca elucidate din cauza ca inca nu se cunoaste identitatea soferului. Potrivit comisarului, se presupune ca Silviu Lucian Cucu era soferul, dat fiind faptul ca a fost gasit in fata volanului.

“Nu stim cit vom mai sta aici. Momentan, incercam sa scoatem autocarul din cimp si, intre timp, sa aflam cine a fost sofer. Din cauza coliziunii, microbuzul s-a rasturnat de mai multe ori si este posibil ca Silviu Lucian Cucu sa fi picat in fata volanului. Nu am avut cum sa stam de vorba cu proprietarul masinii, fiind internat in spital cu piciorul amputat“, ne-a spus Costica Finaru.

Potrivit acestuia, microbuzul a fost lovit in plin si proiectat circa 20 de metri in dreapta soselei, intr-un plop. Autocarul, in schimb, a ajuns pe partea stinga a drumului.

Conform spuselor sefului Politiei Rutiere birladene, proprietarul microbuzului este Cornel Lacatus, barbatul de 51 de ani al carui picior a fost amputat. Pina se va putea sta de vorba cu el, politistii considera ca accidentul a avut loc pentru ca nu s-a acordat prioritate. Totodata, se presupune fie ca soferul dubitei nu a fost atent, fie a atipit la volan, a doua varianta fiind mai plauzibila.

“Continuam cercetarile pentru a stabili daca vina ii apartine in exclusivitate soferului Fordului sau este culpa comuna, avind in vedere viteza autocarului. La 90-100 km/h, este posibil sa aiba si soferul basarabean o parte din vina“, ne-a mai spus comisarul-sef Costica Finaru.

(RadioLynx.ro.)

Adauga un comentariu

*