Ungaria le inchide usa-n nas muncitorilor romani si bulgari

Ministrul maghiar al Muncii, Peter Kiss, a anuntat ca Ungaria isi va exercita dreptul de a limita, pentru doi ani, accesul pe piata interna a muncii pentru romani si bulgari.

Conform ministrului maghiar, citat de agentia maghiara de presa MTI, va fi restrictionat accesul muncitorilor care isi cauta singuri de lucru, in timp ce companiile vor avea dreptul sa angajeze romani si bulgari in sectoarele economice unde oferta de mina de lucru este mica. In restul domeniilor de activitate, romanii si bulgarii vor avea interzis.

Propunerea Ministerului Muncii de la Budapesta, acceptata de Executivul maghiar, va fi inaintata pentru comentarii si organizatiilor profesionale si patronatelor din Ungaria.

Ungaria devine astfel prima tara care decide restrictionarea accesului pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, facind uz de o prevedere expresa din Tratatul de Aderare. Conform Tratatului, Statele Membre ale UE pot impune restrictii privind libera circulatie a fortei de munca pe o perioada de doi ani.

Potrivit unui oficial maghiar, in Ungaria muncesc legal aproximativ 30.000 de romani, in timp ce numarul muncitorilor „la negru” este estimat la peste 100.000.

O decizie similara ar putea fi luata si de guvernul de la Londra, in Marea Britanie fiind in toi o ampla dezbatere publica legata de accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata interna a muncii.

Intr-un interviu acordat saptamina trecuta International Herald Tribune, presedintele Basescu anuntase ca Romania ar putea raspunde cu aceeasi moneda Statelor Membre UE care restrictioneaza accesul muncitorilor romani.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*