Viitorii profesori, ´vamuiti´ la intrarea in ISJ Bacau

Pentru Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, numeroasele sesiuni de repartitie pe posturile ramase vacante s-au dovedit a fi o afacere destul de banoasa. De la fiecare candidat intrat intr-una din aceste sesiuni, ISJ a perceput cate 20.000 de lei vechi in schimbul unei fise de inscriere.

Nefiind vorba de o suma foarte mare, aspirantii la un post de profesor, invatator sau educator duceau, fara sa carteasca, mana in buzunar si achitau suma solicitata.

Toate bune si frumoase, numai ca, in schimbul acestor sume, platitorii nu primeau – asa cum ar fi fost normal – vreo chitanta.

Numai in ultimele doua zile, prin sediul ISJ s-au perindat mai bine de o mie de candidati care s-au inscris la sesiunile publice de repartitie programate pentru inceputul lunii septembrie. Fiecare din aceste persoane a cumparat de la Registratura ISJ cel putin cate o fisa de inscriere.

Asta inseamna ca in casieria institutiei au intrat cateva zeci de milioane de lei bune, fara ca ISJ sa aiba vreo justificare legala pentru acesti bani.

Inspectorul scolar general adjunct Brandusa Popescu spune ca este, intr-adevar, vorba de o forma de incasare a unor bani care se vor constitui, mai apoi, in surse extrabugetare de finantare. „Multe din activitatile ISJ, cum ar fi plata unor angajati sau functionarea unor compartimente, sunt finantate din astfel de surse extrabugetare.

Exista insa o forma legala de transfer intre Registratura institutiei, care a distribuit fisele de inscriere candidatilor, si serviciul de contabilitate al ISJ, asa ca o evidenta legala a banilor exista”, a tinut sa ne explice Brandusa Popescu.

Inspectorul scolar general adjunct a mai adaugat ca, pana acum, nimeni nu si-a pus problema daca ar trebui sa se taie si chitante pentru banii incasati in schimbul acestor fise de inscriere.

Articol complet in Romania libera

Adauga un comentariu

*