Ungaria va deschide eşalonat piaţa muncii pentru români şi bulgari

Ungaria va deschide eşalonat piaţa forţei de muncă pentru muncitorii români şi bulgari, după integrarea lor în Uniunea Europeană, a declarat, marţi, ministrul muncii din Ungaria, Kiss Peter, citat de agenţia MTI în pagina electronică.

Ministrul de resort a mai spus că în primii doi ani ar dori să menţină restricţiile perioadei de tranziţie în ceea ce priveşte forţa de muncă individuală. În cazul serviciilor pe piaţa forţei de muncă, Ungaria nu poate decide de una singură, a adăugat Kiss.

Ministrul muncii din Ungaria a mai declarat că stabilirea eÅŸalonată a prognozei pieÅ£ei muncii se va desfăşura pe baza autorizaÅ£iilor de muncă din prezent. „Ne-am propus ca acolo unde există un exces de locuri de muncă să uÅŸurăm accesul pe piaÅ£a muncii a celor care vor adera, iar unde nu este nevoie de forţă de muncă, să menÅ£inem legislaÅ£ia actuală a muncii”, a afirmat oficialul.
Kiss Peter a declarat agenţei MTI că în zilele următoare ministerul său va face cunoscut proiectul în faţa organizaţiilor competente.

Ministrul ungar de externe, Kinga Goncz, anunţa, la 28 august, la Bucureşti, că Ministerul ungar al Muncii pregăteşte un studiu privind impactul accesului românilor pe piaţa muncii, iar decizia executivului de la Budapesta se va lua până în toamnă.

„Suntem în faza de pregătire a deciziei privind accesul românilor pe piaÅ£a muncii din Ungaria. ÃŽn principiu, Ungaria este pentru libera circulaÅ£ie la nivel european – luptăm ÅŸi noi pentru accesul muncitorilor noÅŸtri în Europa – dar trebuie să Å£inem cont că rata cea mai ridicată a ÅŸomajului se înregistrează în estul Ungariei”, declara Kinga Goncz, subliniind proximitatea teritorială faţă de România.

La rândul său, premierul ungar Ferenc Gyurcsany anunÅ£ase, în august, la Sofia, că guvernul său va decide la sfârÅŸitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie dacă va interzice accesul românilor ÅŸi bulgarilor pe piaÅ£a muncii din Ungaria. Gyurcsany a precizat că ceea ce este sigur este că Budapesta va adopta aceeaÅŸi politică ÅŸi faţă de români, ÅŸi faţă de bulgari. Premierul a explicat că în ceea ce priveÅŸte România, cabinetul ungar va trebui să Å£ină seama că minoritatea maghiară numără un milion de persoane.

Potrivit site-ului EurActiv, statele care au aderat la UE în 2004 ezită să-şi deschidă pieţele muncii pentru români şi bulgari. Guvernul de la Budapesta aşteaptă deciziile UE-15 privind posibila impunere a unor eventuale resticţii temporare pentru români şi bulgari, precum şi raportul de ţară al Comisiei Europene din septembrie.

Temerile ungare sunt sunt alimentate de perspectiva general acceptată şi invocată în mod repetat că mulţi muncitori români vor dori să muncească în ţări vest-europene, în special în Austria şi Germania. Cum aceste două state nu şi-au deschis pieţele muncii, ungurii se tem că mulţi muncitori vor rămâne în ţara lor, potrivit EurActiv.

Adauga un comentariu

*