Seringa fără ac

După 163 de ani de la inventarea seringii de către chirurgul ortoped francez Charles Gabriel Pravaz, instrument care făcea posibilă introducerea în organism a substanţelor cu ajutorul acului, specialiştii au căutat şi au găsit o metodă de tratament diametral opusă.

Cercetătorii Joseph Kost (Universitatea Ben Gourion din Israel) şi Robert Langer (Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts) au muncit timp de opt ani pentru a obţine autorizarea de către Food and Drug Administration (Agenţia americană pentru alimentaţie şi medicamente).

Este vorba despre un nou dispozitiv, care permite administrarea de medicamente fără ac – deci fără durere – cu ajutorul ultrasunetelor, prin porii microscopici din piele.

Acest dispozitiv, denumit SonoPrep, este o sondă cu ultrasunete de joasă frecvenţă, care se aplică pe pielea acoperită cu un gel care asigură „cuplarea”. Aparatul este de dimensiuni reduse ÅŸi funcÅ£ionează pe bază de baterii. Injectarea medicamentului dorit se face aplicând aparatul pe piele timp de aproximativ 15 secunde.

SonoPrep este o adevărată mană cerească pentru majoritatea pacienţilor, dar în special pentru diabetici, care de acum încolo îşi pot face controlul glicemiei fără înţepături în vârful degetului şi îşi pot administra insulina fără temutul ac.

Adauga un comentariu

*