Daca Romania intra in UE, adio restaurante in Bacau!

Grupurile sanitare din restaurante ar trebui sa fie curate precum niste farmacii si sa indeplineasca anumite conditii. Asa ar trebui, numai ca proprietarii acestora prefera sa traga apa dupa prevederile legii si trec cu vederea peste modul în care arata WC-urile. Si nu numai w.c.-urile.

wc bacauDaca intr-adevar, de la 1 ianuarie 2007, Romania va fi primita in Uniunea Europeana, va fi jale mare. In primul rand pentru patronii de restaurante si in al doilea pentru consumatori. Din ce motive? Simplu.

Conform normelor UE, niciuna din aceste unitati nu ar corespune cerintelor in ceea ce priveste grupurile sanitare. Da, grupurile sanitare sau w.c-urile sau „toaletele”, cum le mai spune romanul. Unele arata deplorabil, altele sunt curate si ingrijite, insa in general accesul se face pe aceeasi usa, pe acelasi coridor si de cele mai multe ori, se intra in doua cabine.

La iesire, femeia da nas in nas cu barbatul. In plus, in cele doua cabine nu exista o chiuveta unde sa te poti spala pe maini, iar daca este una, se afla tot pe holul comun.

Un raid prin cateva restaurante bacauane ne-a dus cu gandul la faptul ca, daca intram in UE de la 1 ianuarie, nu mai avem unde bea o bere, toate aceste restaurante putand fi inchise foarte usor.

„De ce sa-l inchida? A fost inspectorul de la Sanepid si mi-a spus ca totul este in ordine”, spun administratorii.

A fost, dar cand va veni dupa 1 octombrie 2006, va proceda ca atare, pentru ca vor intra in vigoare niste norme de care inspectorul se fereste sa-l anunte pe patronul unitatii, din motive numai de el stiute, sau nestiute, sau poate chiar necunoscute!

Hotararea de Guvern 924/2005, care intra in vigoare de la 1 octombrie 2006, precizeaza, intr-o prima etapa, ca, pentru garantarea respectarii regulilor corecte de igiena, se recomanda ca fiecare unitate de alimentatie sa-si implementeze un sistem de siguranta alimentara, cunoscut sub numele de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Jale pe Calea Republicii

Toate restaurantele de pe Calea Republicii sufera de aceeasi boala si chiar daca au grupuri sanitare curate, nu indeplinesc normele UE si nici nu au prea mari sanse sa le respecte, pentru ca, pentru a vea un asemenea grup sanitar patronii ar trebui sa ridice un alt restaurant!

La „Cafe Bar Adi”, o singura intrare, doua cabine marcate una printr-o pipa (!), alta printr-un pantof cu toc!

Apartine Cooperativei Munca si Arta Bacau si a fost dat in locatie de gestiune.

Aceeasi situatie si la Cafe Bar RIGFLOR, o singura intrate, doua cabine, fara chiuveta unde sa te poti spala pe maini si mai ales fara grup sanitar pentru personal, problema generala pentru mai tooate aceste unitati!

Mai delicata este situatia la „Bistro Neva”, unde exista doar o singura cabina, dar gestionarii mizeaza pe faptul ca nu prea intra femeile in bar! Cautam un grup sanitar la SC Niky, nici urma de indicator.

Ca sa ajungi la un wc intri in spatele barului! Dezastru la „Magni Full”, unde este, intr-adevar „full”, dar ce grup sanitar!

La Cafe Bar „Germena”, gestionara ne spune ca „Daca are nevoie vreo femeie, vine la mine”, si stam sa ne gandim de ce sa fi avut nevoie femeia respectiva!

Doua unitati super, restaurantul „Rodica” si „Pizzeria DA’EMY” au confort deosebit, grupuri sanitare curate si igienizate, dar…Dar tot intrare comuna…

UE nu va inchide, totusi, portile restaurantelor

Specialistii subliniaza faptul ca nu trebuie sa se inteleaga ca UE a cerut imperativ, ca o conditie de aderare, implementarea HACCP.

Adoptarea acestui sistem tine mai mult de cartea de vizita a fiecarei unitati. Trebuie retinut faptul ca aderarea la UE nu va reprezenta o schimbare drastica a regulilor si normelor de functionare, ci mai degraba o completare a lor.

Pentru a nu avea surprize neplacute la un control al reprezentantilor Directiilor Sanitar Veterinare sau ale Directiilor de Sanatate Publica, se recomanda consultarea acestora inainte de 1 octombrie, cand va intra in vigoare noul pachet legislativ.

In functie de specificul activitatii, de nivelul investitiilor realizate in fiecare locatie in parte, de necesitatile acesteia, reprezentantii DSVSA si DSP vor inainta recomandarile necesare si vor acorda si un timp pentru realizarea lor.

Specialistii ne asigura insa ca aplicarea unor reguli stricte de igiena nu inseamna neparat o avalansa de hartii si birocratie.

Sarcina bucatarului este sa faca mancare si nu sa se transforme in functionar, prin urmare principiile HACCP trebuie adaptate cu specificul activitatii dintr-o bucatarie.

Barurile sau cafenelele nu vor fi exonerate de un asemenea plan de siguranta alimentara, desigur, diferentiat pe alte pericole decat cele din bucatarie.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*