Frau liber la abandonul scolar

Copiii de varsta scolara vor primi alocatia de stat in valoare de 24 lei RON incepand cu ianuarie 2007, chiar daca nu frecventeaza cursurile unei unitati de invatamant.
Numarul celor care vor abandona scoala este pe cale sa devina din ce in ce mai mare. Stampila unitatii de invatamant pe carnetul de C.E.C-uri, reprezinta, nu pentru mult timp de aici incolo, un mijloc de constrangere pentru frecventarea cursurilor.

Elevii bacauani care vor sa lege scoala de gard nu vor mai avea motive care sa-i determine sa nu absenteze. Nici parintii nu vor mai avea prea multe motive sa-i trimita pe copii la scoala, tinand cont de faptul ca multi parinti au adus copii pe lume tocmai pentru alocatia data de stat. Se prevesteste un viitor sumbru pentru soarta tinerilor.

Cel putin acestea sunt o parte din urmarile deciziei luate de guvernanti de a da alocatia de stat copiilor fara nicio conditie. Astfel, Guvernul a aprobat mai multe acte normative privind alocatiile si ajutoarele sociale prin care s-a stabilit ca orice copil de varsta scolara sa primeasca alocatia de stat chiar daca nu frecventeaza cursurile.

Decizia luata la nivel central va avea urmari grave in randul elevilor care pana acum, in ridicarea alocatiilor erau conditionati de numarul de absente cumulate intr-o luna. Cum aceasta constrangere nu va mai fi, de la anul exista posibilitatea ca „chiulangiii” sa ingroase randurile. In plus, exista riscul de crestere a numarului de elevi care abandoneaza scoala.

Profesorii bacauani sunt contrariati de decizia care s-a luat si sustin ca numarul celor care vor sta pe strazi va creste.

„Prezenta la cursuri pentru obtinerea alocatiei era o modalitate de a-i obliga pe parinti sa-si trimita copiii la scoala este de parere Brandusa Popescu, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau.

E bine sau nu, copiii tot trebuie sa primeasca acel minim de subzistenta din partea statului. In timpul anului scolar, multe file CEC nesemnate ale elevilor care absentau peste limita de respectat, au ajuns la inspectorat, iar banii aceia nu erau ridicati de nimeni.

De acum nu se va mai intampla asa. Insa, mediatorii nostri scoalri vor merge pe teren, in zonele cu probleme de acest gen, sa ii convinga pe parinti de importanta educatiei in viata copiilor lor”.
Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*